Vsak računalnik je sestavljen iz mnogih komponent, ki morajo med seboj tesno delovati, da ga lahko uporabljamo. Čeprav je računalniška tehnologija močno napredovala v zadnjih letih, je naloga določenih komponent še vedno enaka. Največji napredek lahko opazimo pri razvoju procesorjev in grafičnih kartic. Slednja je velikokrat nepoznana komponenta, saj veliko ljudi ne pozna njenih glavnih lastnosti. To je tudi razlog, da velikokrat kupimo računalnik, ki ne deluje po naših pričakovanjih. V tem članku se bomo posvetili osnovam grafične komponente v računalniku ter njenim lastnostim.

Integrirana in namenska grafična kartica

Na tržišču lahko dandanes izbiramo med dvema vrstama grafičnih kartic, ki se med seboj precej razlikujeta. Tukaj govorimo o integrirani in namenski verziji, izmed katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Če si na hitro pogledamo obe vrsti:

Integrirana grafična kartica

To je komponenta, ki se nahaja v samem procesorju. Včasih so bile integrirane grafike nameščene na osnovni plošči. Dandanes pa jih večinoma najemo vgrajene v samem čipovju procesorja. Predstavljajo izvrstno rešitev za pisarniške računalnike, saj porabijo zelo malo energije, ne potrebujejo čiščenja in imajo zadovoljivo zmogljivost. Hladi pa jih sam hladilnih, ki je nameščen na procesorju. Niso pa primerne za igranje zahtevnih 3D iger te grafično oblikovanje.

Grafična kartica
Namensko kartico vgradimo v PCI-Express vhod na osnovni plošči.

Namenska grafična kartica

Namensko kartico vgradimo v PCI-Express vhod na osnovni plošči. Bolj zmogljive enote potrebujejo tudi svoje lastno napajanje. Take grafike so mišljene za bolj zahtevne uporabnike, ki želijo igrati 3D igre. Namenske grafike imajo tudi svoje lastno hlajenje, ki je sestavljeno iz aluminijastega ali bakrovega bloka, ki ga hladi ventilator.

Izhodi za podporo monitorjev

Ko kupujemo grafično kartico, je izredno pomembno, da se seznanimo z njenimi vgrajenimi izhodi za monitor. Če imam monitor, ki ima vgrajen HDMI vhod, potem je dobro, da kupimo grafiko z HDMI izhodom. V nasprotnem primeru bomo morali kupovati pretvornike, ki pa so lahko precej dragi.

Večino modernih grafik podpira uporabo več monitorjev hkrati. Tako lahko na zadnji strani same enote opazimo, na primer, 2x HDMI izhod + 1x DVI izhod + 3x DisplayPort izhod. To pa nam omogoča, da poganjamo več monitorjev hkrati, kar pa je vedno bolj priljubljena konfiguracija mnogih uporabnikov v osebnem in poslovnem svetu.

Velikost pomnilnika za igranje iger

Dandanes lahko še vedno opazimo različne grafične kartice, ki imajo raznovrstne velikosti vgrajenega video pomnilnika ali VRAM-a. Če igramo igre, potem je najbolje, da izberemo tako napravo, ki vsebuje vsaj 6-8 GB pomnilnika. Tako bomo zagotovili, da bo naša grafična imela dovolj prostora za shranjevanje tekstur in drugih podatkov igre, ki jo igramo.

Na spletni strani www.anni.si lahko izbiramo med raznovrstnimi grafičnimi karticami in drugo računalniško opremo. Bogata ponudba komponent in računalnikov pa nam omogoča, da si zgradimo ali izberemo točno tak računalnik, ki nam bo najbolje služil.

Preberite si še naslednji članek z naslovom: Domeno potrebuje vsak podjetnik.

Objave iz iste kategorije: