Za zdravje potrebujemo predvsem dvoje: gibanje in zdravo prehrano. Zdrav življenjski slog, ki vodi poleg v fizično tudi v mentalno zdravje ter zadovoljstvo, pa terja predvsem uspešno kombinacijo obojega, na kar marsikateri ljubiteljski športnik pogosto pozabi.

Šport namreč ni enostavna, temveč fizično naporna dejavnost, zato moramo skrbeti za tako imenovano fitnes prehrano, ki po eni strani zahteva naravne kakovostne obroke, po drugi pa tudi športno prehrano, s katero poskrbimo predvsem za tista hranila, ki nam pomagajo pri športnem udejstvovanju ter uspešnem okrevanju ter obnovi telesa po njem.

Kakšna naj bo fines prehrana?

Če se ukvarjate s športom, potem je potrebno pozornost nameniti tako primernemu obroku pred vadbo kot po njej. Pred gibanjem je treba telo primerno oskrbeti z ogljikovimi hidrati, ki bodo dali telesu moč oziroma energijo za napor, po njem pa je nujno uživanje beljakovin, ki poskrbijo, da mišice nahranimo in jih obnovimo. Delno lahko to dosežemo s pestrimi vsakdanjimi obroki, delno pa si pomagamo s prehranskimi pripravki za športnike. Zakaj? Ker zgolj s »pravo« hrano ne moremo vnesti v telo dovolj tistega, kar potrebuje.

Po kakšnih prehranskih dodatkih in športni prehrani najbolj pogosto posegamo? Pred samo vadbo predvsem po tistih, ki nam omogočajo večjo učinkovitost med samim športnim udejstvovanjem, na primer po kreatinu, ki nam daje dovolj energije, da smo hitrejši in močnejši.

 

Po vadbi pa športniki posegajo po raznih proteinskih napitkih. Z njimi vnesemo v telo pravo mero beljakovin na precej enostaven način, saj je priprava napitka enostavnejša kot priprava zrezka, pa tudi pravilno odmerjanje ni težava.

Poleg tega se v prehrani športno aktivnih pojavljajo tudi razna superživila in dodatki v obliki pilul, na primer z maščobnimi kislinami omega in drugimi zdravimi dodatki.

Za koga je primerna fitnes prehrana?

Fitnes prehrana ni nujno prehrana za športnike, temveč je dejansko zdrava prehrana za vse. Temelji na raznolikosti in pestrosti, ki jo dosegamo z naravnimi obroki, kadar teh ne moremo pripraviti oziroma ne morejo zagotoviti dovolj velike količine potrebnih hranil, pa si pomagamo s športno prehrano, ki je že delno pripravljena – v obliki praška ali ploščice, ki vsebuje vsa najpomembnejša hranila in jo lahko zaužijemo kjer koli ter kadar koli.

Če ste v spletni iskalnik kadarkoli vpisali ključno besedo »depresija simptomi« vam bo naš najnovejši članek zelo poučen.

Objave iz iste kategorije: