Mulčerji so stroji, ki so namenjeni mulčenju rastlinskih ostankov v poljedelstvu, prav tako v vinogradništvu, sadjarstvu in pri čiščenju drugih površin na kmetijah, na komunalnih in infrastrukturnih površinah.

Na voljo je več vrst mulčerjev, ki se lahko uporabljajo na različnih terenih. Mulčer lahko uporabljamo tudi doma na domačem dvorišču. Ko boste raziskovali tovrstne naprave, pa boste med drugim naleteli tudi na zelo specifične mulčerje, kot je na primer mulčer za šparglje.

Najbolj priljubljene vrste mulčerjev

Mulčerji se torej lahko razdelijo na različne vrste. Zelo priljubljen je na primer tako imenovani univerzalni mulčer, ki ga lahko uporabljamo za mulčenje rastlinskih ostankov na področju poljedelstva. Z njim denimo lahko mulčite slamo, sončnice, koruznico ter podobno. Obenem se tovrstni stroj lahko uporablja tudi na področju komunale, na primer ob cestah in železnicah.

Mulčer je robusten, vsestransko uporaben stroj za mulčenje
Mulčer je robusten, vsestransko uporaben stroj za mulčenje žitnih in koruznih strnišč, trave, sončnic ter drugih kultur.

Tudi bočni mulčer se uporablja na področju poljedelstva. Njegova največja prednost pa je zagotovo v tem, da se lahko uporablja tudi na precej visečih površinah. Namenjen je tudi za mulčenje komunalnih površin z večjim nagibom.

Poljedelski mulčerji pa se ponašajo predvsem s svojim robustnim izgledom in so posledično izjemno vsestransko uporabni stroji. Uporabljajo se lahko tudi na zelo velikih površinah. Naprava je namenjena zlasti za mulčenje žitnih pa tudi koruznih strnišč.

Pred nakupom mulčerja

Pred nakupom mulčerja je treba vedeti vsaj nekaj osnovnih dejstev, ki vam lahko dobro koristijo pri končni odločitvi. Mulčerji se lahko kupujejo v fizičnih kot spletnih specializiranih trgovinah s kmetijskimi izdelki.

Preden se lotite nakupa, se torej vprašajte, v kakšen namen boste mulčer uporabljali. Na voljo so tako novi kot kakovostni rabljeni mulčerji, v omenjenih trgovinah lahko kupite tudi kardan za mulčer. Če boste mulčili večje površine, potem se vam splača odločiti za mulčer za traktor.

Največje prednosti mulčerjev

Dejstvo je, da nam mulčerji lahko nudijo zelo veliko prednosti. Vemo, da mulč senči tla in na takšen način ustvarja dobre pogoje za rast. Tla so namreč vlažna in senčna. S pomočjo omenjene naprave oziroma stroja vam lahko uspe prihraniti kar nekaj vode za zalivanje. Tla ostanejo vlažna, zato je v njih zelo veliko mikroorganizmov ter živali, ki skrbijo za razrahljanost tal.

Mulčer pri mulčenju rastlinskih ostankov v poljedelstvu.

Čeprav nam mulčer sam po sebi nudi ogromno prednosti, je ključno, da se morate pri nakupu stroja zavedati, na kakšen način pravilno mulčiti.

Objave iz iste kategorije: