Pri gibalno ovirani osebi je treba poskrbeti za številne prilagoditve. Ob tem nam najverjetneje najprej pride na misel invalidski voziček, bergle ali kaj podobnega. Vsekakor je teh pripomočkov zelo veliko. Pri izbiri pa je treba paziti predvsem na kakovost. Ta je v večji meri odvisna od proizvajalca.

Eden od takšnih pripomočkov je tudi sobni WC stol. Namenjen je uporabnikom, ki še vedno čutijo, kdaj morajo iti na malo ali veliko potrebo, vendar sami fizično niso zmožni priti do stranišča.

Namestitev sobnega WC stola

Pri nameščanju sobnega WC stola je treba paziti, da je uporabniku čim bližje dostopno. Najbolje je, če je stol postavljen v bližino njegove postelje. S tem se ohrani tudi človeško dostojanstvo. Dobro je, da je stol nastavljiv o višini. Uporabniku to omogoča veliko večjo mero udobja pa tudi stabilnosti.

Sobni WC stol
Sobni WC stol ima štiri funkcije v enem izdelku

Pokrov sedeža naj bo oblazinjen, plastično vedro pa naj se z lahkoto odstrani. S tem boste poskrbeli tudi za veliko preprostejše vzdrževanje in čiščenje. Vedro stola naj bo opremljeno z ročajem, kar omogoča enostavno odstranjevanje odpadkov.

Toaletni stol na kolesih

Na trgu vam je na voljo več različnih tipov sobnih WC stolov. Nekateri med njimi so zasnovani izjemno moderno in praktično. Odlično se na primer obnese toaletni stol na kolesih. Takšna vrsta stola zagotavlja preprosto premeščanje osebe. Lahko pa se ga postavi tudi na straniščno školjko. Visoko naslonjalo uporabniku nudi odlično oporo. Naslonjala za roke se lahko potegne navzdol.

Video: Sobni WC stol

Zadnja kolesa so praviloma pri takšnem tipu stola opremljena z zavoro. Počivala za noge pa so za lažje premeščanje odstranljiva ter premična. Ko stol razstavite, je prav tako preprost tudi za transport.

Klasični toaletni stol

Po drugi strani pa vam prav tako lahko odlično služi povsem klasično zasnovan sobni WC stol. Praviloma je debelo oblazinjen, kar prav tako ponuja izjemno udobje. Posoda se lahko odstrani tudi s strani ali od spodaj. Uporabnika stola zaradi tega ni potrebno premikati. Stol je opremljen s pokrovom proti neprijetnemu vonju.

Pri izbiri takšnega stola je ne nazadnje treba paziti tudi na nekaj ključnih karakteristik. Med njimi bodite pozorni tudi na to, kolikšna je največja dovoljena telesna teža uporabnika.

Objave iz iste kategorije: