Trdi disk je še dandanes najbolj razširjen spominski medij v računalniškem svetu. Temu je tako, saj so klasični diski ugodni za nakup, imajo veliko kapaciteto, ter delujejo v vsakem namiznem in prenosnem računalniku. Tako je trdi disk še dandanes uporabljen za shranjevanje občutljivih in ključnih informacij osebne in poslovne narave v računalnikih poslovnih in fizičnih oseb. Kljub napredku računalniške tehnologije, pa je še vedno možno, da se omenjen spominski medij okvari. Takrat pa bomo potrebovali reševanje podatkov iz diska. Na srečo pa se lahko reši večino digitalnih podatkov iz navadnih in SSD diskov, neglede na razlog okvare.

Kaj povzroči izgubo podatkov?

Izgubo podatkov iz diska uvrščamo v dve glavni skupini. Poznamo pa tehnične in programske napake, ki lahko preprečijo računalniku, da bi naložil operacijski sistem. Tako poznamo:

Programske oziroma logične okvare

Logične okvare so programske narave. To pomeni, da se je okvaril del operacijskega sistema ali particije v trdem disku. To okvaro pa lahko povzročijo virusi, napake v operacijskem sistemu, nezdružljivi programi ipd.

Okvarjen trdi disk
Reševanje podatkov iz diska v veliko primerih potrebujejo uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov

Tehnične oziroma strojne okvare

Reševanje podatkov iz diska v veliko primerih potrebujejo uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov, saj je prišlo do okvare mehaničnih komponent v samem spominskem mediju. Seveda pa je tudi možno, da je osnovna plošča, napajalnik ali spominski modul prenehal delovati. To pa onemogoča, da se sam računalnik pravilno zažene in nam omogoči dostop do podatkov, ki so shranjeni na disku.

Varnostne kopije so zelo pomembne

Neglede na namen uporabe našega računalnika, je vedno dobro imeti priročno varnostno kopijo. To je možno izdelati doma z vgrajenih orodji v operacijskem sistemu Windows, Linux ali iOS. Vedno pa lahko samo z nekaj preprostimi kliki prenesemo pomembne datoteke in druge podatke na drug spominski medij. V resnici je vseeno, kakšen spominski medij uporabimo za varnostno kopiranje. Brez skrbi lahko na USB ključ, spominsko kartico, NAS sistem, zunanji trdi disk ipd. presnamemo filme, glasbo, pisarniške datoteke, gesla, uporabniške račune, zgodovino brskanja po spletu in podobno.

Kaj pa reševanje podatkov iz prenosnih medijev?

Prenosni mediji, kot so USB ključi, so zelo vzdržljivi. Res pa je, da lahko zaradi nekaterih razlogov tudi prenehajo delovati. Veliko uporabnikov ima na spominski kartici v telefonu shranjenih ogromno število slik. Če pa sam telefon ne more več prebrati podatkov iz spominske kartice, pa bomo potrebovali reševanje podatkov. Strokovnjaki, ki jih lahko najdemo na spletni strani www.xn--reevanjepodatkov-med.com, nam lahko rešijo podatke iz diska, strežniških sistemov, pametnih telefonov in mnogih drugih naprav. 

Če se nam je pripetilo, da naša računalniška naprava ne more več prebrati vsebine na trdem disku, SSD-ju ali zunanjih spominskih medijih, potem je priporočljivo, da nemudoma ugasnemo omenjeno napravo. Tako bomo zagotovili, da ne bo povzročena dodatna škoda. Obenem pa tako tudi zvišamo možnost, da nam strokovnjaki uspešno obnovijo vse podatke.

Shranjevalni mediji kot so trdi diski, SSD-ji, spominske kartice in USB ključi so postali zelo zanesljivi. Še vedno pa so izpostavljeni kraji, mehanskih napakam, virusom in podobno. NAS synology je odlična rešitev za shranjevanje podatkov, v podjetju ali doma, kamor lahko posnamemo vse dokumente, slike, glasbo, filme in druge ključne elemente. Preberi več v članku na povezavi.

Objave iz iste kategorije: