Potovanje s kolesom je idealen način, da pobegnemo vsakdanjemu življenju. Tako imamo morda že načrtovano pot, opremo ter samo kolo. Vse, kar je še ostalo, je da se odpravimo na pot. To pa morda ni vedno možno, saj z našim vozilom ni varno prevažati kolo v prtljažniku. Z uporabo nosilca za kolo pa varno shranimo kolo na streho, vrata prtljažnika ali kljuko na našem vozilu. S tem pa bomo zagotovili, da bo naša vožnja varna.

Prevažanje koles v vozilu je lahko nevarno

Res je, da lahko v prtljažniku in kabini avtomobila prevažamo kolesa, vendar moramo upoštevati določena pravila. Tako samo kolo ne sme biti višje od samih sedežev in mora biti varno pritrjeno v samem vozilu. S tem preprečimo, da bi se tovor pričel premikati med vožnjo.

Vse to pa predstavlja eno veliko nevarnost. To pa lahko opazimo v primeru trka. Že vožnja pri 50 kilometrih na uro poveča maso kolesa za okoli 32x. Tako lahko povzroči ogromno škodo našemu vozilu, potnikom in drugim udeležencem v prometu. Zato ni priporočljivo prevažati večje tovore znotraj samega avtomobila ali SUV-a. Najboljša rešitev so v tem primeru nosilci za kolesa, saj zavarujejo tovor in življenja ljudi v primeru trka. Obenem pa predstavljajo tudi bolj preprost in hitrejši način za prevažanje koles.

Prevažanje koles na strehi

Na trgu so trenutno najbolj popularni nosilci za kolesa, ki jih namestimo na streho vozila. Predpogoj za to je, da je naše vozilo opremljeno s strešnimi tirnicami ali pritrdilnimi točkami. To pa nam omogoča, da sam nosilec namestimo na streho. Tako lahko prevažamo eno ali več koles na našem vozilu. Če pa naše vozilo nima omenjenih tirnic, jih lahko v večini primerov dokupimo. V nasprotnem primeru pa lahko prevažamo kolesa tudi na kljuki ali zadnji strani vrat prtljažnika.

Prednosti strešnih nosilcev pa so:

  • Ker so kolesa na strehi, imamo celoten prtljažnik in kabino prosto
  • Kolesa se ne dotikajo med seboj, kar zmanjša možnost nastanka poškodb
  • Zelo varen sistem za kratka in dolga potovanja

Prevažanje koles na vratih prtljažnika

To je najbolj ugodna in preprosta rešitev. Večinoma jih uporabimo na manjših vozilih in vozilih, ki nimajo strešnih prečk ali pritrdilnih točk. Sam sistem uporablja pasove, ki jih privežemo na vrata, zadnje luči in zadnji odbijač. Tako lahko nosimo eno ali dve kolesi na vsakem avtomobilu. Prepričati pa se moramo, da smo dobro in čvrsto namestili nosilec, saj drugače lahko poškodujemo svoje vozilo.

Prednosti takega načina prevažanja koles so:

  • Nizka cena nosilca 
  • Lažje odstranimo in namestimo kolesa, saj so na zadnji strani avtomobila
  • Nosilec lahko brez težav pospravimo v prtljažnik, ne da bi zavzel veliko prostora

Kolesa lahko tudi namestimo na kljuko vozila

Zadnja možnost prevažanja koles pa je z uporabo kljuke. To je večinoma primerno za večja osebna vozila, kot so SUV-ji. Sam nosilec za kolo namestimo na kljuko. Kolesa pa postavimo na priložene roke, ki se raztezajo po širini našega vozila.

Drugi način pritrditve koles na kljuko pa je s ploščadjo. Ploščadni nosilec je načeloma boljša izbira, saj lažje nanj pritrdimo kolesa. Poleg tega pa je dodatno poskrbljeno za varnost z gumami in pritrdilnimi rokami. Tako se zagotovi, da kolesa ostanejo na svojemu mestu med vožnjo.

Na spletni strani www.withcar.si lahko izbiramo med mnogimi nadomestnimi deli za veliko vrsto vozil in proizvajalcev. Obenem pa imamo možnost izbirati med vrhunskimi proizvajalci dodatne opreme za osebna in industrijska vozila.

Objave iz iste kategorije: