Strokovnjaki svetujejo, da tako moški, kot ženske začno po 30. letu z rednim jemanjem kolagena za lase, s katerim izboljšajo splošno zdravje in obenem polepšajo lase in nohte. Kolagen služi utrjevanju in učvrščevanju telesa. Obenem je pomemben gradnik za kosti, kožo, mišičevje, sklepni hrustanec in vso vezno tkivo.

Pomanjkanje kolagena se kaže treh fazah

Pomanjkanje kolagena v telesu se kaže v treh fazah, ki se lahko odvijajo istočasno ali ena za drugo:

  • lomljivi lasje in nohti, 
  • prehitro staranje kože, 
  • boleči sklepi, kosti in mišice.

Težave z izpadanjem las in povečano lomljivostjo las in nohtov

Prvi pokazatelji pomanjkanja kolagena za lase v telesu so krhki lasje in nohti. Lasje in nohti se že ob najmanjšem pritisku lomijo ali luščijo. Lasje so nesijoči, izsušeni in pretirano izpadajo. Nohti so nagubani, tanki in lomljivi. Vse to je znak pomanjkanja kolagena v telesu.

Težave s prehitrim staranjem kože in pomanjkanjem prožnosti

V drugi fazi se poleg težav z nohti in lasmi pojavljajo tudi težave s kožo. Zaradi pomanjkanja kolagena za lase in druge dele telesa, prihaja do prehitrega staranja in povešanja kože. Najbolj je to izrazito na obrazu in vratu, kjer se koža poveša.

Dr. Fabjan razkriva: To je fontana mladosti – kolagen

Ne glede na to, kako pogosto telovadimo ali vnašamo večjo količino zelenjave v telo, prihaja do povešanja kože. Naš obraz tako ne izgleda več mladosten ter sijoč, temveč star in utrujen.

Problemi z gibanjem in bolečimi sklepi

V tretji fazi pa prihaja tudi do težav z gibanjem in bolečimi sklepi. Zaradi pomanjkanja kolagena v telesu prihaja tudi do prehitre obrabe sklepov ter do hitrejših poškodb vezivnih tkiv. Slednja so manj prožna in elastična zaradi pomanjkanja kolagena, kar lahko med treningom privede tudi do hujših poškodb. Zaradi bolečin v mišicah se posledično manj gibamo, pridobivamo pa tudi dodatno težo. Ki negativno vpliva na naše počutje in samozavest.

Prehranski dodatki z mineralom lepote MSM

V prehrano moramo dodati tudi jedi bogate s kolagenom za lase, kot so piščanec, ribe, jajca, citrusi, česen, fižol, jagodičevje in indijski oreščki. Nadalje pa moramo dodati tudi bolj koncentrirana prehranska dopolnila, ki vsebujejo tri vrste kolagenov in sicer ribji, goveji in jajčni. Priporočljivo je, da je prehranski dodatek v obliki hidroliziranega kolagena z dodatnim mineralom lepote MSM, saj taka oblika zagotavlja maksimalno absorpcijo ter najboljše rezultate. Dodatek MSM se enostavno vmeša v različne tekočine in lahko jemlje v kateremkoli delu dneva.

Objave iz iste kategorije: