Poleg vira energije, dolžine in vrste rezila so pomembne tudi moč motorja in teža škarij. Pri obrezovanju debelejših vej so priporočljive škarje z močnejšim motorjem in zadostnim razmikom med rezili. Velikost škarij je odvisna od tega, kaj boste obrezovali, in sorazmerno tudi njihova teža. Manjše škarje so lažje, medtem ko so večje težje, pri čemer je razpon mase škarij od 0,5 kg do 4,5 kg.

Pravilna izbira in uporaba škarij za živo mejo lahko naredita veliko razliko v estetiki vašega vrta.

Izbira najustreznejših škarij za vas

Ob upoštevanju predstavljenih lastnosti škarij za živo mejo lahko izberete tiste, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam. Razmislite o moči motorja, razmiku med rezili, velikosti in teži glede na vrsto dela, ki ga nameravate opravljati. Preverite ponudbo bencinskih, akumulatorskih in električnih škarij za živo mejo, ki vključujejo priznane znamke, kot so Bosch, Makita in Milwaukee. Izberite kakovostno orodje z zagotovljenim najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno.

Material in izdelava

Pri izbiri škarij se osredotočite na kakovost materiala, zlasti rezil. Visoka zmogljivost je brez pomena, če rezilo ne zmore prenesti obremenitev. Priporočljivo je, da so rezila lasersko izrezana in brušena. Nenabrušene škarje imajo težave z tankimi vejicami in mladimi poganjki. Preglej tudi plastiko, da je dovolj močna in dobro zlepljena, brez štrlečih vijakov ali ostrih robov.

Ergonomija in dizajn

Osredotočite se na udobje pri držanju škarij. Ergonomski ali vrtljivi ročaji prispevajo k udobju. Pomembna lastnost je tudi antivibracijski sistem, še posebej pri bolj zmogljivih modelih. Večina škarij za živo mejo ima podoben dizajn, z rezilom na eni strani in držalom na drugi. Pozornost usmerite tudi na dimenzije, zlasti na prostor za motor, ki je približno enak motorni žagi (približno 20 × 20 cm). Razlike so pri rezilih, ki jih je mogoče odstraniti za lažje shranjevanje orodja. Teža ima pomemben vpliv na udobje pri delu; električni modeli lahko tehtajo nekaj več kot 2 kg, medtem ko nekateri bencinski presegajo 7 kg. Povprečna teža, ki zadostuje večini uporabnikov, je od 2 do 5 kg.

Vhodna moč in poraba energije

Vhodna moč stroja je ključna informacija, ki pove, koliko energije črpa iz omrežja. Jasno je, da je vhodna moč vedno višja kot izhodna, saj se del energije “izgubi” zaradi trenja in delovanja motorja. Običajne vrednosti vhodne moči se gibljejo od 500 W, kar je pomembno upoštevati pri izbiri primerne moči stroja za živo mejo.

Izhodna moč

Izhodna moč stroja je ključna za oceno njegove sposobnosti pri obrezovanju trdega lesa in večjih vej. Izražena je v vatih in običajno se giblje med 400 in 900 W. Višja izhodna moč pomeni večjo učinkovitost pri obdelavi debelejših vej, zato je ta parameter ključen pri izbiri primerne škarje za živo mejo.

Dolžina rezila

Dolžina rezila, znana tudi kot rezalna sekcija ali rezalna palica, igra pomembno vlogo pri udobju pri delu. Krajše rezilo olajša oblikovanje okroglih oblik, medtem ko daljše omogoča lažje oblikovanje ravne žive meje. Običajne dolžine rezila se gibljejo od 40 do 60 cm, pri čemer je treba upoštevati, da večja dolžina zahteva tudi večjo moč stroja.

Razmik med rezili

Razmik med rezili določa, kako debele veje lahko škarje režejo. Običajno se giblje med 15 in 30 mm, vendar je pomembno upoštevati tudi trdoto lesa. Večji razmik zahteva večjo moč stroja, zato je ta parameter ključen pri izbiri škarij, ki bodo kos vašim specifičnim potrebam pri obrezovanju žive meje.

Objave iz iste kategorije: