Na spletu smo uporabniki vedno ranljivi. Podatke namreč pošiljamo tako, da jih lahko marsikdo prestreže in se z njimi tudi okoristi. Kadar gre za nedolžne podatke, ni hudega, če komuniciramo s spletnimi stranmi, ki jim pošiljamo tudi svoje osebne podatke, pa je treba biti pazljiv. Eden od načinov zaščite je ssl certifikat, ki bi ga morala imeti vsaka spletna stran (http://www.edsolution.si), ki pričakuje izmenjavo osebnih podatkov. Ne gre le za spletne trgovine, ki jim pošiljamo številko svoje kreditne kartice, temveč tudi vse druge strani, ki jim posredujemo svoje ime in priimek, davčno številko, naslov ali elektronski naslov in vse drugo, kar je mogoče izkoristiti pri kraji identitete.

Kako deluje ssl certifikat?

Ssl certifikat je pravzaprav program, ki poskrbi za šifriranje oziroma enkripcijo podatkov ob izmenjavi. Onemogoča, da bi se podatki ob prestrezanju prebrali, torej smo lahko prepričani, da nam nihče ne more škoditi. Osnovni ssl certifikat poskrbi za kodiranje in za to, da jih pošiljamo na spletno mesto, kateremu so ti podatki namenjeni. Ssl certifikat višjega ranga pa nudi še več. Zagotavlja nam preverjeno spletno mesto oziroma domeno, preverjenega lastnika, se z zelenim zapisom https v vrstici z naslovom takoj postavlja kot varno mesto …

Kakšen ssl certifikat je primeren za vašo stran, je odvisno od narave vaše spletne strani. Pomembno je namreč, kakšne vrste podatkov vam bodo uporabniki posredovali in kolikšna stopnja varnosti je potrebna. Vsekakor pa je tudi osnovni ssl certifikat bolje kot nič – če namreč pride do uhajanja podatkov, ki vam jih posredujejo uporabniki, si boste hitro nakopali resne težave.

Koliko stane ssl certifikat?

Cena je odvisna od oblike certifikata in pod njegovega ponudnika oziroma založnika. Če želite najvišjo mero zaščite, lahko odštejete tudi krepko preko tisoč evrov. Na srečo pa so takšni certifikati uporabni le pri največjih spletnih straneh in prodajalnah, kjer so tudi možnosti zlorabe največje.

Do certifikata je mogoče tudi povsem brezplačno. Gre za tako imenovan Let’s Encrypt ssl certifikat, ki ga ob podpori največjih spletnih podjetij razvija neprofitna organizacija za splet. Seveda pa pri njem velja nekaj posebnosti, zato ni nujno primeren za vsakogar.

Ne pozabite: varnost na spletu je pomembna!

Objave iz iste kategorije: