Če se trato območja močno zbijajo le na nekaj mestih, so vile za kopanje odlična rešitev. Postopek je enostaven – zobe vil potisnite globoko v zemljo in jih premikajte sem ter tja. To ustvari dodatne luknje ter kanale, ki omogočajo lažji vnos vode in kisika v tla. Nato napolnite nastale kanale s finozrnatim (kremenčovim) peskom, ki bo dodatno izboljšal drenažo.

Prezračevanje z vilami za učinkovitejše prodiranje zraka in vode

Vile za prezračevanje predstavljajo še učinkovitejšo metodo prezračevanja trate, saj imajo votle zobe, ki odstranijo zemljo in omogočijo globlje prodiranje zraka in vode. Podobno kot pri kopanju z vilami, tudi tukaj nastale kanale napolnite s kremenčovim peskom za dodaten učinek.

Med procesom prezračevanja trate zemlja pod površino postane bolj rahla.

Prezračevanje s prezračevalnikom

Najlažji način prezračevanja trate je uporaba prezračevalnika. Bencinski prezračevalnik trave omogoča hitro in učinkovito zagotavljanje svežega zraka za travo, ki je ključen za njen zdrav razvoj. Prezračevalniki so nežni do trave, a za optimalne rezultate se priporoča kombinacija z drugimi postopki, na primer z vilami za kopanje ali prezračevanje.

Pomen posipanja trate s peskom

Za ohranjanje trajno rahle zemlje in zagotavljanje ustreznega dostopa vode ter kisika do korenin, je spomladansko posipanje trate s peskom ključno. Uporabite približno 5 litrov mivke ali drobnega kremenčevega peska na kvadratni meter trate ter ga enakomerno razporedite s pomočjo metle ali grabelj.

Dež bo počasi spral pesek v prezračevalne odprtine, zagotavljajoč trajno odprtost kanalov za vodo in zrak. Optimalno obdobje za prezračevanje trate je od konca marca do začetka oktobra, pri čemer je ključno, da so tla vlažna, a ne mokra.

Pomembnost prezračevanja glede na vrsto prsti

Pomanjkanje kisika lahko prizadene vsako vrsto prsti, še posebej pa je problematično na ilovnatih tleh zaradi njihove drobnozrnate strukture. Ilovnata tla se lahko močno zbijejo, kar zmanjša dostop kisika do korenin. V takih primerih je prezračevanje trate smiselno, še posebej, če ga kombiniramo z drugimi ukrepi. Pri ilovnatih tleh je priporočljivo tudi občasno posipanje s kremenčovim peskom izboljšanje strukture tal.

Učinki prezračevanja trate

Pri procesu prezračevanja trate se zemlja pod površino rahlja, kar omogoča lažji dostop kisika do korenin in izboljša pronicanje vode v tla. Posledično se pospeši rast trave, ki postane bolj odporna, okrepljena in dobi zdrav videz.

Frekvenca prezračevanja za različne površine

Močno obremenjene travnate površine zahtevajo pogostejše prezračevanje, priporočljivo je enkrat mesečno ali vsaj vsak drugi mesec. Če pa trato uporabljate manj intenzivno, je enkratno prezračevanje na leto zadostno. Poleg rahljanja zemlje je ključno tudi občasno prezračevanje trate. Pomanjkanje kisika lahko negativno vpliva na razvoj korenin, kar se odraža v slabšem stanju in videzu trave. S prezračevanjem preprečujemo možnost za razvoj mahu in ohranjamo zdrav in

Objave iz iste kategorije: