– Otroci, mlajši od štirih let, naj po mnenju večine strokovnjakov ne bi gledali televizije. Zaporedje prizorov je prehitro in majhen otrok ne more dojeti, za kaj gre. Za to starostno skupino so slikanice najprimernejše. Osnovno načelo se glasi, da televizor ne sodi v otroško sobo.
– Tri- in štiriletniki imajo pri gledanju televizije pogosto težave z razumevanjem. Ne zmorejo dolgo ostati zbrani, zato smejo največ pol ure na dan gledati za otroke primerne oddaje, najbolje v družbi staršev. Za šestletnike strokovnjaki priporočajo največ uro televizije na dan. S starostjo se čas gledanja lahko postopoma podaljšuje, vendar morajo starši vsebine nadzorovati. Otroci se morajo tudi dovolj gibati.
– Računalniške igre so praviloma primerne šele po četrtem letu. Otroci, mlajši od šest let, ne smejo sami deskati po internetu. Za starejše naj starši za začetne strani namestijo portale, primerne za otroke.
– Desetletniki in starejši so v nevarnosti, da postanejo zasvojeni, če gledajo televizijo dlje kot tri ure na dan. Starši se morajo z njimi jasno pogovoriti in določiti tedenski časovni okvir za gledanje televizije, uporabo računalnika in igralnih konzol. Znak za alarm je, če otroci in mladi zaradi dolgotrajnega gledanja televizije in uporabe računalnika začnejo zanemarjati prijatelje in druge dejavnosti.

Igre 1, igre 2, igre 3, igre 4.

– Kdaj naj dobijo svoj prenosni telefon ali računalnik, je odvisno od njihovih interesov, stopnje razvitosti in staršev. Nekateri že pri šestih letih povprašujejo po računalniku, drugi šele mnogo pozneje.
– Mladim med 14. in 18. letom so všeč igre, v katerih se veliko strelja, nekateri imajo na svojih prenosnikih filme, ki prikazujejo pretepanje. Sporne nasilne igre so po mnenju pedagogov privlačne le kratek čas in jih je težko prepovedati. Glede filmov, ki prikazujejo pretepanje, pa svetujejo stroge ukrepe. free musical.ly likes Mladim morajo starši dopovedati, da jih ne bodo dopuščali. Prenosni telefon naj jim vzamejo. Za računalniške igre načeloma velja, naj se starši o njih pozanimajo. Veliko je namreč takih, ki spodbujajo ustvarjalnost, logično mišljenje in govorne sposobnosti.

Objave iz iste kategorije: