Mleko varuje pred protinom
Tveganje za nastanek protina je večje, če zaužijete več beljakovin živalskega izvora, so nekdaj učili zdravniki. Toda ugotovitve najnovejših raziskav kažejo, da vseh beljakovin ne kaže metati v isti koš. Iz izsledkov študije, ki je potekala dvanajst let, gre sklepati, da je najbolj tvegano uživanje mesa in mesnih izdelkov, mleko in mlečni izdelki pa naj bi pred nastankom protina celo varovali. Marsikoga bo najbrž presenetil podatek, da k nastajanju protina menda pripomorejo celo ribe in morski sadeži.

Odnos do otrok kar najbolj ljubeč
Ljudje, ki med odraščanjem niso imeli podpore staršev, v odrasli dobi pogosteje trpijo za depresijo, pa tudi sicer je zanje značilno slabše splošno zdravstveno stanje, trdijo strokovnjaki z univerze Michigan v New Yorku. Raziskava, ki je zajela 2905 moških in žensk, starih od petindvajset do štiriinsedemdeset let, je pokazala, kako pomembna je med odraščanjem pozornost obeh staršev, matere in očeta. To so nekateri znanstveniki razglasili celo za nedvomno najtrdnejši temelj telesnega in duševnega zdravja posameznika. Že prej so raziskave so dokazovale, da se otroci ljubečih staršev v mladostniškem obdobju uspešneje duševno in telesno razvijajo. Očitno pa ima odnos staršev daljnosežen vpliv: dr. Benjamin Shaw, profesor javnega zdravja na univerzi New York, je dokazal, da sta njihova skrbnost in potrpežljivost v najzgodnejši otroški dobi najboljša popotnica do pozne starosti. Prikrajšane otroke pozneje, kot odrasle, pogosteje prizadenejo depresivne motnje, spopadajo se s povišanim krvnim tlakom, zbolijo za artritisom, imajo težave z urinarnim traktom in vse druge kronične nenalezljive bolezni.
Drugače nad jetrne tumorje
Električna metoda, imenovana radiofrekventna ablacija, s katero uničujejo nenormalna tkiva, je uspešna pri zdravljenju jetrnih tumorjev ali hepatocelularnih karcinomov. Uporabna je tudi pri zelo velikih tumorjih, trdi dr. Ronnie T. P. Poon z univerze v Hongkongu. Glede na velikost in lego tumorja se zdravnik odloči, ali se ga bo lotil kirurško (pot do njega si utre s skalpelom) ali z novo metodo, pri kateri ni treba rezati. Doslej je tak način zdravljenja obveljal za zelo dobro rešitev pri bolnikih, ki imajo že prizadeta jetra in katerih tumor je večji od treh centimetrov.
Kaj pove gibanje zrkla
Po gibanju očesnega zrkla bo v prihodnosti mogoče sklepati o razvoju nekaterih nevroloških obolenj. Če oko nepravilno sledi počasi premikajočemu se predmetu, to kaže na večjo verjetnost, da so povezave živčnih vlaken v možganih nepravilne. Znanstveniki zato upajo, da jim bo novo odkritje olajšalo delo pri raziskavah, katerih cilj je odgovoriti na vprašanje, kako in zakaj se razvijejo bolezni, kot so shizofrenija, bipolarne motnje in avtizem (za njihovo zgodnje odkrivanje prav tako nimajo nobenih diagnostičnih testov).
Zdravljenje z glasbo
Vibroakustična tehnologija, nekakšna mešanica glasbe in vibracij, dokazano koristi telesu in duši. Zelo verjetno zmanjšuje škodljive posledice stresa, slabost, glavobol, anksioznost, utrujenost, depresijo in izboljšuje mišični tonus. Tako zdravljenje se uveljavlja v čedalje več bolnišnicah, psihiatričnih in geriatričnih oddelkih. Sprva je bila tovrstna terapija namenjena le bolnikom z alzheimerjevo boleznijo, ki naj bi se tako sproščali, ter za sprostitev otrok med zahtevnimi postopki in zmanjšanje strahu pred operacijo. Podobno kot joga, tai-či in meditacija je tudi vibroakustična terapija ena izmed oblik naravnega ali komplementarnega pristopa zdravljenja. Glasba, ki prihaja iz zvočnikov, se zaradi vibracij širi po vsem telesu. Vibracije sestavljajo zapleten vzorec in skupaj z glasbo omogočajo resnično sproščanje, verjame Chris Brewer, glasbenica in učiteljica. Preizkusili so jo na 272 bolnikih z različnimi zdravstvenimi težavami. Več kot polovica je izjavila, da so se po njej počutili bolje, da so bili manj napeti ter da niso imeli več glavobola in drugih bolečin. Bili so tudi manj utrujeni in depresivni. Znanstvenikom še ni uspelo ugotoviti, kako terapija deluje. Po eni izmed domnev zvok deluje na celice, organe in tkiva kot notranja masaža. Tresljaji, ki na koži povzročajo odziv, sprožijo snovi za zmanjševanje bolečine. Te se prenesejo do hrbtenjače, tam pa se občutek osnovne bolečine zaradi tega zmanjša, pojasnujejo nekateri.
Krompirjev ekstrakt pomaga pri diabetesu
Rezultati kliničnega testiranja so pokazali učinkovitost krompirjevega ekstrakta, imenovanega caiapo. Iz belega, sladkega krompirja pridobljena snov znižuje raven krvnega sladkorja in holesterola pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II. Dr. Bernhard Ludvik z medicinske fakultete dunajske univerze je s sodelavci preizkusil učinke krompirjevega izvlečka pri enainšestdesetih diabetikih ashemaldtube. Pripravek iz krompirjevega ekstrakta je menda že nekaj časa na voljo na Japonskem, kjer ga prodajajo kot dietetični dodatek za sladkorne bolnike. Kot zatrjujejo proizvajalci, je izdelan iz različnih vrst belega krompirja, ki uspeva samo v goratih predelih.

Objave iz iste kategorije: