Na centru za socialno delo so potrdili, da je v družini dekleta marsikaj zelo narobe

Ljubljana – Petnajstletna Ljubljančanka se je želela preizkusiti na milanskih modnih pistah, pa se je namesto pod sojem luči znašla v peklu mamil, alkohola in seksa. Njeno zgodbo so nedavno objavili italijanski in skoraj vsi slovenski mediji in ob njej so se porajala številna vprašanja in ugibanja. Večina poznavalcev sveta mode, ki so komentirali poročanje medijev, vali krivdo za grozljivo usodo mladostnice predvsem na starše. Bržčas imajo prav, saj kaže, da se težave najstnice oziroma njene družine niso začele s srhljivo milansko zgodbo. Domneve, da je v tej družini marsikaj zelo narobe, so potrdili tudi na šišenskem centru za socialno delo.

Konkretnih podatkov o tem, zakaj so začeli sodelovati z družino najstnice, ki se je te dni znašla v središču medijske pozornosti, nam niso zaupali. Izvedeli pa smo, da so se z dekletom, ki je lani jeseni odšlo v italijansko prestolnico mode s svojim očetom in se potem, ko jo je tam pustil samo, znašlo v hudih težavah, ukvarjali že več kakor eno leto. Sodelovali so z vso družino, srečevali so se, dekle pa vključevali v programe, ki naj bi ji pomagali zaživeti drugače. »Center za socialno delo se pri reševanju problemov povezuje z drugimi inštitucijami, na primer s svetovalnim centrom za otroke, mladostnike in starše, s šolo, policijo. Tako je potekala tudi obravnava omenjene najstnice,« je povedal direktor centraJože Klopčič in poudaril, da dekletu ne bi rad škodil, ker je v svojem kratkem življenju doživela že dosti hudega. Kako bo prebrodila izkušnjo, je po njegovem mnenju zelo odvisno od tega, kako ji bo ob strani stala družina.

Razložil je še, da je bilo socialno skrbstvo obveščeno o tem, kar se je dogajalo v Milanu, zadeve pa ne raziskuje, kakor so poročali nekateri časopisi, ker je raziskovanje stvar policije. »Svetovanje družini, v kateri nastanejo težave, je prvi korak, ki ga naredimo. Tudi nadzor, torej večkratni obiski, se je pokazal za precej uspešen način pomoči. Pri nas delujejo skupine, na primer, za žrtve nasilja v družinah in za zlorabljene otroke. Trudimo se, da se problemi rešijo in otroci ostanejo v družini. Le pri najtežjih primerih, ko so razmere nevzdržne in ne vidimo drugega izhoda, otroka staršem odvzamemo in ga damo v vzgojni zavod ali kako drugo ustanovo. Vso dobo odraščanja, do polnoletnosti, moramo spremljati fanta ali dekle,« je pojasnil Klopčič.

Objave iz iste kategorije: