Čista vetrobranska stekla zagotavljajo vidljivost in pregled nad dogajanjem na cesti, kar je osnova za varno vožnjo. Lastniki avtomobilov moramo poskrbeti za čistočo stekel z rednim čiščenjem, med samo vožnjo pa lahko za to poskrbi tudi posebna tekočina, ki je na šipo razpršena prek šobe za avto oziroma šobe za pranje stekla na avtu.

Šobe za avto vsebuje vsako vozilo, saj so ključnega pomena za ohranjanje čistih stekel. Redna uporaba pa zahteva tudi ustrezno skrb – pride lahko namreč do zamašitve šob in posledično curek ne doseže celotne površine. Če tega ne moremo odpraviti in je potrebno šobe za pranje stekla na avtu zamenjati, lahko pobrskamo tudi po spletnih trgovinah in se odločimo za nakup novih.

Delovanje šob za avto

Šobe za avto oz. šobe za pranje stekla na avtu imajo ključno vlogo pri ohranjanju čistoče vetrobranskih stekel. Nameščene so na dveh različnih mestih v vozilu – najdemo jih na zgornjem delu pokrova za motor ali pa pod brisalci. Tako lahko ustrezno služijo svojemu namenu. Šobe za avto lahko imajo eno ali pa dve odprtini, preko katerih lahko tekočina za pranje stekel pride do ciljne lokacije.

Šobe za avto za regulacijo višine tekočega curka
Šobe za avto so zelo priročen dodatek, ki pralniku dovoljuje, da regulira višino tekočega curka.

Vsako šobo za avto sestavlja ozek prostor, saj je tako razpršitev čistilne tekočine najbolj optimalna. Nujno je, da skrbimo za čistočo le-teh, saj bo tako curek zadosten, s pomočjo delovanja brisalcev pa bodo stekla ostala čista, pogled na cesto pa nemoten.

Skrb za čistočo šob za avto

Šobe za avto se lahko delno ali celo popolnoma zamašijo in tako je njihova funkcionalnost motena. Razlogi za zamašitev so različni; pogosto je za to kriva umazanija, težave pa se lahko pojavijo tudi v zimskih mesecih, če znotraj šob zamrzne dozirana voda. Nujno je, da je odprtina prehodna, saj bodo tako šobe za avto lahko omogočale zadosten curek in čistočo vetrobranskega stekla.

Kako popraviti zamašeno pršilno šobo za pranje vetrobranskega stekla?

Šobe za pranje stekla na avtu je torej potrebno redno čistiti – le tako bodo vedno pripravljene na svojo delovanje. Šobe lahko očistimo kar sami – pomagamo si lahko z ostro iglo ter zagotovimo prehod vodnega curka. V primeru, da pride do okvar šob za avto, je le-te možno zamenjati; poiščemo jih lahko v spletnih trgovinah ter se nato odpravimo do ustreznega strokovnjaka, ki bo poskrbel za menjavo.

Objave iz iste kategorije: