Hm, prvič sem se z besedo domena srečala v srednji šoli, in sicer pri računalništvu. Tam nam je profesor računalništva povedal, da je to del spletnega naslova in da predstavlja unikaten naslov, preko katerega uporabniki dostopajo do naše spletne strani. Da nam je stvar še bolj poenostavil je dejal, da si lahko predstavljamo, kot da je to naš domači poštni naslov.

Če ga nimamo, potem ne moremo dobivati pošte. In če nimamo domene, potem ne moremo imeti svoje spletne strani. Enostavno, kajneda?

Zgoraj smo napisali brezplačna domena oziroma brezplačna domena hr. To pa pomeni isto, le da je domena brezplačna.

V nadaljevanju si poglejmo nekaj splošnega o domenah, tudi o brezplačnih …
Kako je sestavljena brezplačna hr domena?

Brezplačna hr domena je prav tako sestavljena iz dveh delov. Prvi del predstavlja vrhnjo domeno oziroma t. i. domenske končnice. Drugi del pa predstavlja izbrane domene. Skupaj pa seveda tvorita celotno ime domene. Vemo pa, da lahko domeni dodamo še tretji del. Ta se imenuje poddomena.

Brezplačna hr domena in lastništvo domene

Tisti, ki se spoznajo na to področje, vedo, da je lastnik domene lahko oseba ali pa podjetje, ki je domeno registriralo za neko določeno obdobje. To pomeni, da jo moramo pred potekom zakupa ponovno podaljšati. Najkrajša doba zakupa domen je 1 leto. Obstajajo pa tudi izjeme, ki imajo minimalno dobo zakupa do dveh let. Enako je tudi z maksimalno dobo zakupa. To v praksi pomeni, da jo moramo podaljševati vsako leto. Večina domen pa ima sicer maksimalno dobo zakupa 5–10 in tudi to potem lahko podaljšate.

 

Katere vrste domen poznamo?

V splošnem poznamo dve vrsti vrhnjih domen. Prva vrsta je povsem klasična, druga pa je eksotična domena. Med klasične npr. spadajo domene, kot so com, net, org, eu, si … Med eksotične pa npr. spadajo domene, kot so asia, ag, jp, tv,..

Razpoložljivost domene

Seveda je potrebno vedno preveriti tudi razpoložljivost domene. Lahko jo vedno preverimo v obrazcu na naši spletni strani ali pa na določenem spletnem naslovu.
Vse, kar smo zapisali zgoraj, nam narekuje tudi brezplačna hr domena.

Objave iz iste kategorije: