Iščete super obrok? Najdete ga lahko na spletni strani super-obrok.si! Tam vas čakajo tudi izredno hranilna chia semena, iz katerih si lahko spečete slasten paleo kruh. Tak, ki vsebuje le minimalno ogljikovih hidratov, zato pa toliko več beljakovin. Tak, ki je bogat z omega maščobnimi kislinami. In tak, ki ne vsebuje nobene moke. Vsaj tiste iz žit ne. Namesto nje je v njem mandljeva moka. In seveda chia semena, ki kruhu dajo tudi zanimiv videz in teksturo. Vas zanima recept? Berite dalje!

Kako speči odličen kruh s chia semeni

Chia semena so v zadnjem času postala zelo priljubljena. Gre za semena rastline po imenu oljna kadulja, ki je pri nas precej neznana. Nekateri semena uporabljajo zaradi njihove hranilne vrednosti, drugi pa zgolj kot malce drugačen dodatek. V nekaterih receptih nadomeščajo jajca, sicer pa se jih lahko uporablja na zelo različne načine. Iz njih lahko pripravite tudi kruh. Za manjši hlebček ali štručko takšnega kruha, bogatega z beljakovinami in z malo ogljikovimi hidrati, boste potrebovali:

– 350 gramov mandljeve moke

– 50 gramov chia semen

– pol kile skute

– pol vrečke vinskega kamna in ščep soli

Chia semena nase vežejo tekočino, pri čemer rahlo nabreknejo, zato se jih v receptih pogosto uporablja namočene v tekočino. Pri tem receptu bomo namesto tekočine uporabili skuto, ki jo zmešamo s semeni chia. Počakamo vsaj 15 minut, nato pa vmešamo še ostale sestavine. Če je testo preveč mokro, dodamo še malo mandljeve moke. Testo mora biti sicer po teksturi malo bolj mokro kot je običajno testo za kruh. Najbolje je, če ga namestite v model, ki ga predhodno namastite oziroma namesto tega uporabite peki papir. Tako se kruh ne bo preveč razlezel. Kruh pečete približno eno uro na 200 stopinj.

Hranilna vrednost paleo kruha

Če se izogibate ogljikovim hidratom, si boste lahko kos kruha po zgoraj omenjenem receptu privoščili brez skrbi. Chia semena so namreč bogata z beljakovinami, ki jih vsebujejo tudi skuta in mandlji. Tak kruh je tako primeren za vse, ki si želijo v svojo prehrano vključiti več beljakovin. Ter tudi za vse, ki bi radi zmanjšali vnos ogljikovih hidratov. Teh namreč velika večina ljudi poje preveč. Namesto njih raje poskusite speči beljakovinski paleo kruh in videli boste, da ogljikovih hidratov ne boste prav nič pogrešali. Kruh je namreč izredno okusen!

Objave iz iste kategorije: