Košarka je šport pri katerem sodelujeta dve ekipi. Vsako ekipo največkrat sestavlja pet igralcev. Igra poteka na notranjem igrišču prilagojenem igri košarke z uporabe ustrezne obutve in košarkarske žoge. Cilj igre je doseči največ košev v omejenem času.

Na kratko o razvoju košarke skozi čas

Košarka se je začela razvijati že nekaj stoletji nazaj s podobnimi igrami kot je danes. Ker so pravila preprosta in se za igro potrebuje le žogo in dva koša oziroma obroča so si nekatera plemena in ljudstva sama oblikovala pravila za igro. Prvič se je uradno košarka zaigrala v 19. stoletju po pravilih, po katerih se jo igra danes. Najmočnejša košarkarska liga je liga NBA s sedežem v ZDA.

Športna oprema pri igranju mora biti kvalitetna in prilagojena igranju košarke. Nakup košarkarske žoge mora biti v začetkih igranja opravljen premišljeno v sodelovanju s športnim strokovnjakom. Veliko otrok se za igranje odloči že v osnovnošolskih letih. Šole ponujajo tečaje igranja košarke, ki jih lahko kasneje pripeljejo do klubskega igranja. Pri igranju se tako spoznajo tudi z opremo, ki jo pri igranju potrebujejo.

Za igranje skorajda ne potrebujete športne opreme

Košarkarske žoge je možno kupiti v vseh bolje založenih športnih trgovinah. Ponudba je sicer zelo pestra, vendar je nakup potrebno opraviti glede na namen pri igranju košarke in glede na starost igralca. Košarkarske žoge so oblikovane in prekrite z materialom, ki omogoča boljši oprijem pri igranju. Velikosti žog se glede na ponudnika minimalno razlikujejo.

Pri igri je potrebna uporaba tudi športne majice in hlač, ki so prilagojene igranju košarke. Pri izbiri košarkarskih čevljev imamo na izbiro ogromno ponudnikov. Potrebno je izbrati čevlje, ki so prilagojene podlagi. Košarka se namreč igra tudi na zunanjih igriščih, kjer največkrat potekajo manjše enodnevne lige.

Košarka je postala v Sloveniji bolj priljubljena v zadnjem času zaradi uspešnih športnikov, ki dosegajo izjemne rezultate na mednarodni ravni. Med najboljšimi igralci na svetu iz Slovenije sta Goran Dragić in Luka Dončić.

Objave iz iste kategorije: