Lymska borelioza je preprečena z zaščito, zgodnja in pravilna odstranitev klopa pa nas dokončno reši pred možnimi posledicami.

V Sloveniji je Lymska borelioza znana že več desetletji, sodi med najpogostejše bolezni, katerih povzročitelj je okužen navaden ali gozdni klop. Bolezen se prenaša preko živali, klop človeka redkeje izbere za gostitelja.

V naši okolici je Lymska borelioza prenesena preko domačih ali divjih živali. Okužen klop ob ugrizu izloči slino, ki na človeka deluje kot anestetik ter zaviralec delovanja imunskega sistema. S tem se na mestu ugriza lahko nemoteno razvijejo bakterije, zaradi katerih nastane Lymska borelioza. Prizadene lahko različne dele telesa, poznamo primere prizadetosti sklepov, mišic, srca, oči ter prizadetosti živčevja.

Najboljša obramba je zaščita pred odhodom na območja življenjskega prostora navadnega ali gozdnega klopa ter pregledovanje in odstranjevanje klopov. Lymska borelioza je preprečena, če klop ne more priti do mesta ugriza. Prehod mu preprečujemo z gladkimi površinami obleke in obutve, na svetlejših barvah pa njegovo gibanje tudi lažje prepoznamo. Lymska borelioza se v primu odstranjevanja do dvanajst ur po ugrizu prav tako učinkovito prepreči. Odstranjevanje je najbolj učinkovito prepreči s posebno pinceto. Njena oblika je prilagojena velikosti klopa ter najučinkovitejšemu prijemu tik ob koži. Oblika pincete omogoča, da klopa primemo preko celotne površine. Najučinkovitejši prijem pa omogoča enostavno nadziranje moči prijema. Pri drugih pincetah ali raznih drugih pripomočkih je nevarnost prav v premočni sili, ki lahko proži povečane obrambne aktivnosti klopa. Ob tem lahko okužen klop začne izločati slino v izdatnejših količinah. Težave nastanejo tudi takrat, ko glava klopa ostane v telesu. To se zgodi, ko želimo klopa na silo izvleči. Pravilneje je, da se klopa predhodno zavrti. S tem se sprosti prijem posebnih kaveljcev, ki so gosto poraščeni organu za sesanje krvi.

Prav tako je lymska borelioza večja nevarnost, ko želimo klopa zadušiti z oljem ali kakšno podobno tekočino, saj v tem primeru začne izločati več sline.

https://www.sos-klop.si/lymska-borelioza

 

Objave iz iste kategorije: