Obisk pri optiku je hiter in neboleč proces, ki ga je dobro opraviti vsaj enkrat letno. Veliko ljudi pa izpusti pregled, saj ne vidijo njegovih prednosti. Dejstvo je, da nam lahko poda veliko več, kot pa samo trenutno zdravje naših oči. Z njem lahko vidimo tudi druge težave, ki so lahko vzrok raznih bolezni in obolenj. Poleg tega pa prepreči trenutne in prihodnje težave z našim vidom. Poglejmo si skupaj, zakaj je obisk optika zelo pomemben za vsakega odraslega človeka in otroka.

Obisk pri okulistu

Če sumimo, da imamo težavo z vidom, potem je dobro, da se zglasimo pri optiku. Lahko se naročimo preko telefona ali pa se zmenimo za termin preko e-pošte. V vsakem primeru je dobro, če se pred pregledom pripravimo. Če ne hodimo na redne preglede, naš zdravnik ne bo vedel veliko o nas. Dobro je, če pripravimo sledeče stvari, ki jih bomo odnesli na prvi pregled, ni pa seveda nujno:

 • Naša očala ali kontaktne leče, ki jih uporabljamo
 • Seznam vseh trenutnih in prejšnjih zdravstvenih težav, kot so alergije, težave z krvnim pritiskom ipd.
 • Seznam zdravil, ki jih jemljemo in smo jih jemali v preteklosti. Lahko vključimo tudi prehranska dopolnila.
 • Napotnico, dokumente zavarovalnice, ter druge dokumente, ki jih potrebujemo.

Ko bomo v sobi za pregled

Obisk optika nas bo popeljal v sobo za pregled, kjer se nahajajo vsi zdravstveni inštrumenti za pregled oči. Med samim pregledom večinoma sedimo, medtem ko se optik posveti natančni meritvi kvalitete našega vida. Lahko pričakujemo, da obisk potekal nekako takole:

 • Optik nas bo povprašal o našem zdravju

Za bolj kvaliteten pregled, nas bo zdravnik povprašal o našem zdravju ter zdravju naše družine. Večinoma se bodo vprašanja nanašala na zgodovino očesnih bolezni ali bolezni, ki vplivajo na zdravje oči.

 • Prvi pregled vida

Kako dobro vidimo daleč in blizu, sta osnovna testa, ki jih bomo opravili. Lahko se zgodi, da nas bo optik testiral naše sposobnosti, kako vidimo v 3D, stranskem ter barvnem vidu.

 • Test za bolezni

Glavkoma je ena izmed najbolj razširjenih bolezni vida. Optik nam bo omrtvičil oko z kapljicami za oči, ter bo z naprednimi napravami meril pritisk oči z napravo imenovano tonometer.

 • Pregled oči in drugi testi

Tukaj nam optik pregleda oči in posamezne dele oči. Z posebnimi kapljicami nam lahko razširi ali zoža zenice. Tako bo lahko videl v naše oči in zaznal vsa morebitne težave.

Koliko dolgo traja pregled?

Obisk optika lahko traja od ene do dve uri. Če smo ga obiskali po dolgem času, ali pa prvič, lahko traja tudi malo dlje. Odvisno je od našega trenutnega zdravstvenega stanja ter zahtevnosti pregleda, ki ga mora optik opraviti. Prepričajmo se, da:

 • Če nosimo očala, da prinesemo s seboj kopijo predpisa za očala
 • Vprašajmo, kako pravilno jemljemo zdravila, če jih imamo predpisana
 • Se naročimo na naslednji pregled

Zobozdravnik. Moderno zobozdravstvo omogoča vaše odlično oralno in splošno zdravje, ki sta med seboj tesno povezana. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: