Sodobni čas temelji zlasti na hitrosti in prilagodljivosti. To v nas neredko vzbuja večjo mero stresa, ki se ga nikakor ne moremo kar tako otresti. Posledice pa se ne nazadnje kažejo tudi na našem zdravju. Zgaga je pogosto posledica hitrega in stresnega življenja in zagotovo niste vedeli, da je enako pogosta težava, kot je na primer kolcanje.

Raziskave kažejo, da je zgaga pogosta težava. Na leto prizadene več kot polovico našega naroda, kar seveda še zdaleč ni malo. Če tudi vas spremlja takšna težava, potem je najprej najpomembneje, da odkrijete njen izvor.

Vpliv hrane na zgago

Zgaga je neredko posledica nezdravega prehranjevanja oziroma posledica določene vrste živil. Če niste povsem prepričani, katera vrsta živila slabo vpliva na vas, se mu ne odpovejte v celoti. Priporočamo vam, da določeno živilo najprej uživate v bistveno manjših količinah. Tudi tako boste hitro videli, ali dejansko slabo vpliva na vas.

Na splošno pa lahko trdimo, da zgago zelo pogosto na primer povzročajo citrusi. Zlasti pomembno je, da takšno vrsto sadeža ne uživate na prazen želodec. K zgagi v večji meri pripomore tudi paradižnik, čeprav zanj velja, da sicer vključuje izjemne antioksidativne lastnosti, ki so za človeka dobrodošle. Če imate občutek, da je vaša zgaga posledica paradižnika, je najbolje, da ga pričnete raje uživati v obliki omak. Zgaga je lahko tudi posledica prevelikega uživanja česna in čebule. Zlasti pa se zgaga pojavi po uživanju mastne ocvrte hrane. Če se le da, se takšni vrsti hrane poskušajte izogniti.

Preprečevanje zgage z določeno vrsto živil

Po drugi strani pa lahko zgago preprečite z uživanjem določene vrste živil, na primer z uživanjem janeža oziroma koromača, zeleno zelenjavo, perutnino ter ribami, ovsenimi kosmiči, ingverjem.

Na splošno pa velja, da bo zgaga čim prej izginila, le boste uživali čim več kuhane hrane ter čim manj ocvrtih ter pečenih jedi. Hrano pri uživanju kar se da dobro prežvečite.

Več o načinih odpravljanja zgage si preberite na https://www.donat.mg/sl/odlicni-naravni-nacini-odpravljanja-zgage/.

Objave iz iste kategorije: