Najpogostejši vzrok obiskov pri zobozdravniku je karies ali zobna gniloba. Takšno stanje v ustni votlini je posledica mikroorganizmov in poškodb. Povzročajo ga torej bakterije, ki tvorijo kisline. Te pa topijo našo zobno sklenino. Zanjo velja je izjemno trda, proces razpadanja je zato praviloma počasen. Kadar pa proces preide v dentinsko plast, se propadanje nadaljuje z izjemno veliko hitrostjo. Karies tedaj kmalu pride do pulpe, in sicer v sredini zoba.

Najhitreje tovrstno zobno stanje prepoznamo po spremenjeni barvi sklenine. Ta ni več bela, temveč temna, rjavkasta. Na začetku to ne povzroča zobne bolečine, šele kasneje se pojavi občutljivost na sladko, hladno in kislo. Ko pa zob zaboli, ga je izjemno težko rešiti. Karies je treba odstraniti, na zobu pa se naredi plomba ali zalivka.

Na kakšen način se zobna gniloba prepreči

Za preprečevanje kariesa v veliki meri lahko poskrbimo sami. V prvi vrsti je treba redno in izjemno skrbno čistiti zobe. Prav tako je treba redno skrbeti za dovolj zdrave obroke. Ne smemo prav pogosto uživati sladkih in kislih pijač.

Med obroki naj ne bi smeli uživati kislih ali sladkih prigrizkov. Ob tem mislimo tudi na sadje. Pazimo, da med obroki vedno mine vsaj nekaj časa. Ta čas namreč slini omogoči, da kislost, ki nastane kot produkt med ter po hranjenju, da se lahko učinkovito nevtralizira in tako zagotovi remineralizacijo zobovine.

Preprečite karies preden se razvije v težjo obliko zobne gnilobe.
Karies prepoznamo po rjavi barvi sklenine, ki je pri zdravem zobu brez kariesa bele barve, preprečiti pa ga je mogoče na več načinov.

Štirje stebri za preprečevanje zobne gnilobe

  • Za preprečevanje kariesa so ključni štirje stebri. To so fluoriranje zob, zobem prijazna hrana, redni obiski pri zobozdravniku, pravilna tehnika čiščenja z zobno ščetko, nitko in medzobno ščetko – vsaj dvakrat na dan.
  • Za odrasle in otroke, ki so starejši od šestih let, je za učinkovito vzdrževanje dovolj uporaba zobne paste, ki ima 1500 ppm v zobni pasti.

Zdravljenje zobne gnilobe

Kadar je viden šele bel madež, je seveda zobno gnilobo še možno ustaviti. V tej začetni fazi je torej možno doseči remineralizacijo z zelo dobro zobno higieno ter seveda z uporabo primerne zobne paste. Zdravljenje kariesa lahko poteka z zalivko oziroma s plombo. Tako se zobu lahko povrne njegovo obliko ter funkcijo. S tem se karies tudi prepreči. Za izdelovanje plomb se uporabljajo različni materiali. Najboljši so beli kompozitni.

Karies ali zobno gnilobo lahko preprečite ali ustavite v zgodnji fazi, v naprednejši fazi pa je najboljše, da obiščete zobozdravnika.

Objave iz iste kategorije: