Polosovina v prevoznem sredstvu predstavlja skupek gredi. Glavna funkcija gredi je, da prenašajo moč pogonskega agregata na pogonska kolesa. Prenos moči poteka od motorja preko menjalnika do pogonskih koles.

Polosovina je nameščena na delu prenosa moči med pogonskimi kolesi in menjalnikom. Moč motorja se sprva prenese preko sklopke do menjalnika. Med vožnjo želimo, da je prenos med menjalnikom in motorjem sklenjen in da poteka neprekinjeno. Ko si med vožnjo želimo manjše moči, jo seveda ustrezno zmanjšamo. V tem trenutku ima ključno vlogo menjalnik. Ta z ustreznim prestavnim razmerjem ustvari izbrano razmerje med vrtilnim momentom in vrtilno hitrostjo na gnani ter pogonski osi. 

Prenašanje moči iz menjalnika na kolesa omogočajo polosovine

Primerna moč iz menjalnika na kolesa prenaša polosovina. Izvedba polosovine je odvisna od  namestitve ter lege motorja in pogonskih koles. Najpogostejša izvedba je prečno nameščanje motorja spredaj in pogon na sprednja kolesa.

Polosovina
Primerna moč iz menjalnika na kolesa prenaša polosovina.

Polosovina je lahko torej narejena v najrazličnejših izvedbah. V osnovi pa lahko rečemo, da gre za os, ki je z obeh strani zaobljena. To omogoča prenos moči med pogonskim kolesom in menjalnikom. Med obema deloma polosovin sta v večini primerov izvedbe prednjega pogona ter prečne namestitve motorja spredaj nameščena homo kinetična zgloba. To pogosto omogoča optimalno prilagajanje gredi, in sicer glede na položaj menjalnika ter pogonskega kolesa. 

Nakup polosovine

Polosovina nima določene življenjske dobe. Dobro pa je, da njeno stanje preverite na vsake 60 000 do 80 000 prevoženih kilometrov. Sicer pa je takšen del avta praviloma zamenjan v primeru močne obrabe ali v primeru poškodbe pri prometni nesreči.

Diagnostiko polosovine se lahko določi s pomočjo njenega zunanjega izgleda. Avtomobil je treba pri mehaniku postaviti nad servisni jašek, nato se opravi ocena stanja komponent. Če so na polosovini prisotne vdolbine ter razpoke, jih je treba zamenjati. Novi avtodeli se praviloma nameščajo na servisnih postajah. Pred tem je  treba poskrbeti za nov avtodel. Polosovina vam je na voljo v vseh specializiranih prodajalnah z avto deli. V njih vam pri izbor avto delov lahko pomagajo strokovno podkovani prodajalci. Polosovina in drugi avtodeli so vam na voljo tudi v dobro založeni spletni prodajalni, kjer so cene še ugodnejše. 

Objave iz iste kategorije: