Skrb za varovanje okolja je v zadnjem desetletju tudi v Sloveniji prinesla kar nekaj sprememb na področju varovanja z odpadki. Ločevanje odpadkov glede na tip in možnosti predelave je potrebno tako v gospodinjstvih kot v organizacijah, prav tako pa je predpisano pravilno ravnanje z nevarnimi odpadki, ki se zbirajo na posebnih mestih. S tem smo si zagotovili, da se zavrženi materiali lahko ponovno uporabijo, nevarne snovi pa ne ogrožajo okolja in končajo na mestu, kjer je poskrbljeno za varnost oziroma je preprečeno prehajanje v naravni prostor.

Kartuše in tehnični odpadki


Sodobna tehnologija uporablja materiale, ki jih je potrebno odlagati previdno, saj jih lahko nekaj po predelavi ponovno uporabimo, nekaj pa jih predstavlja možnost kemičnega onesnaženja. Večinoma gre za plastične mase, ki v naravi ne razpadejo in jih zato predelamo, za redke kovine, kjer z zbiranjem in predelavo skrbimo za potrebo po iskanju novih naravnih virov surovin, ter za kemikalije.


Kartuše vsebujejo vse troje. Imajo plastično ohišje, ki ga je mogoče predelati v plastični granulat in ponovno uporabiti, čip, ki ga sestavljajo tudi kovine, ter seveda polnilo v obliki tekočega barvila, ki je kemikalija. Prav zato je potrebno odpadne kartuše zavreči na primeren način. Ne odlagamo jih med gospodinjske odpadke, prav tako ne v zabojnik za plastično embalažo. Odložiti jih je treba med tehnične odpadke oziroma še bolje v zbiralnike, ki so namenjeni prav za odpadne kartuše in tonerje.


Kje se zbirajo odpadne kartuše?


Odpadne kartuše lahko oddate pri prodajalcih, ki ponujajo nove, saj morajo ti po zakonu zagotoviti zbiranje starih, torej jih je najbolje odnesti s seboj v trgovino, kadar gremo po nove – to nam tudi olajša nakup novih, saj s pomočjo stare natanko vemo, kakšen tip potrebujemo. Zbiranje odpadnih kartuš in tonerjev nudijo tudi mnoge druge institucije, na primer šole in vrtci, ki te odpadke nato ponudijo v odkup podjetjem, ki skrbijo za ravnanje z nevarnimi odpadki, ter s tem tudi nekaj malega zaslužijo.


Kaj se zgodi z odpadnimi kartušami in tonerji?


Včasih gredo prazne kartuše in tonerji naravnost v razgradnjo in v predelavo, pogosto pa jih je mogoče tudi obnoviti in vrniti v obtok. Potrebno je zgolj zamenjati nekaj delov in poskrbeti za ponovno polnjenje s tekočim barvilom ali prahom, pa se lahko spet uporabijo.
Lahko prazne kartuše na enak način obnovimo tudi sami? Če imate za to primerno znanje, vsekakor. V prodajalnah so na voljo kompleti za ponovno polnjenje kartuš. Nekoliko drugače je s tonerji – njihovo ponovno polnjenje je zahtevnejše, zato se za domače mojstre ne priporoča.

Objave iz iste kategorije: