Razvoj 3D tiskanja je v zadnjih letih več kot očiten. Gre za tehnološki proces, ki ga uvrščamo med aditivno tehnologijo, saj z dodajanjem materiala ustvarimo tridimenzionalen objekt. Do danes se je izkazalo, da je še posebej primerno za izdelavo prototipov in majhnih serij izdelkov z zelo nizkimi stroški izdelave. Dodatna prednost pa je, da je tudi čas izdelave bistveno krajši.

Čeprav so mnogi mnenja, da gre za novo področje, pa temu ni tako. Izum prvega 3D tiskalnika sega v leto 1983, a je šele od tedaj šel razvoj v različne smeri. 3D tiskalniki in s tem tudi 3D tiskanje je bilo najprej usmerjeno le v industrijsko rabo, danes pa takšne tiskalnike srečamo v marsikaterem domu. Njegova izbira je v največji meri pogojena z izbiro tehnologije 3D tiskanja, ki so nam trenutno na voljo. Med najbolj razširjenimi sta zagotovo SLS in SLA.

3D tiskanje s tehnologijo SLA

SLA ali stereolitografija je ena od najbolj razširjenih tehnologij 3D tiskanja. Najprimernejša je za izdelavo prototipov, kjer sta visoka natančnost in kakovost površine ključnega pomena. Tiskanje s SLA tehnologijo izdeluje predmete, ki imajo dobre mehanske lastnosti, zato so vsestransko uporabni. Prav tako pa omogoča izdelavo drobnih detajlov in naknadno obdelavo kot je brušenje, barvanje in lepljenje.

Pri samem postopku stereolitografije se laserski žarek usmerja v površino fotopolimerne smole. Ta se strdi in na ta način tvori eno plast celotnega 3D izdelka. Zatem se delovna površina spusti za debelino plasti in celoten postopek se zopet ponovi z novo plastjo, dokler izdelek ni popolnoma dokončan. Na koncu je treba izdelek le še očistiti in dodatno obsevati z UV žarki.

3D tiskanje s tehnologijo SLS

SLS ali selektivno lasersko sintranje omogoča izdelavo plastičnih izdelkov, funkcionalnih prototipov in maloserijskih izdelkov. Končne izdelke odlikuje dobra trdnost in togost, kakovostna površina ter neomejene možnosti najkompleksnejših oblik in detajlov.

Pri selektivnem laserskem sintranju se izdelek gradi sloj za slojem. Osnovni material je poliamidni prah, ki ga zmogljiv laser plast za plastjo strjuje. Ko je izdelek končan, ga je treba le še ohladiti, očistiti in po potrebi obrusiti ter pobarvati.

Objave iz iste kategorije: