Kuhinja je zagotovo eden od najpomembnejših prostorov v našem domu. In če v tem hipu razmišljate o nakupu nove, je tale prispevek kot nalašč za vas. V njem vam bomo namreč predstavili kar nekaj ključnih dejstev, ki jih morate obvezno upoštevati pri snovanju takšnega prostora.

Najverjetneje pa se vam že sedaj v glavi porajajo številna vprašanja. Med najpogostejšimi sta na primer: kakšen tip kuhinje sploh želimo imeti in kaj v takšnem prostoru potrebujemo?

Obstoječi prostor naj narekuje obliko kuhinje

Ključno pravilo v začetni fazi načrtovanja nove kuhinje je zagotovo to, da mora obstoječi prostor narekovati samo obliko. Če je vaš prostor velik, svetel in odprt, se boste v njem zagotovo posluževali povsem drugačnih metod, kot če je prostor manjši in nekoliko slabše osvetljen. Glede na sam prostor je kuhinja lahko zasnovana v nizu, lahko gre za kuhinjo z otokom, kuhinjo v obliko črke L ali pa U, ne nazadnje je možna tudi kuhinja s polotokom.

Klasična L postavitev kuhinje, z vključenim polotokom.

Vsaka omenjena oblika ima svoje posebne karakteristike, ki jih morate pri snovanju vsekakor upoštevati. Preden se lotite temeljitega načrtovanja, dobro preučite tudi vodovodno ter električno napeljavo. Tudi to, da imate na primer možnost priklopa mestnega plina, vsekakor ni zanemarljiv podatek. Dosledno preučite še same dimenzije okenskih pa tudi vratnih odprtin. Takšne odprtine namreč zelo dobro lahko poskrbijo za zračnost in svetlost prostora.

Izbira ustrezne barve za kuhinjski prostor

Zagotovo se tudi vi strinjate s tem, da je ena od najtežjih odločitev izbira barve kuhinje. Glede na bogato ponudbo na trgu, pa niti to ni več velik problem. Sodobni trg vam namreč ponuja kuhinje v prav vseh možnih barvnih odtenkih in kombinacijah. Kljub vsemu o barvi dobro razmislite. Pri tem še posebej upoštevajte velikost pa tudi svetlost prostora.

Izbrana kuhinja prostor ne sme pokvariti, temveč mu mora podariti dušo, dodano vrednost. Izberite takšno barvo, ki ugodno vpliva na vaše počutje. Nakup nove kuhinje je namreč naložba v prihodnost – za vsaj 10 let, če ne še več. Poleg barve je treba upoštevati še izbiro materialov ter obdelav. Vprašajte se, ali si želite imeti masivno, matirano kuhinjo ali kuhinjo v izgledu visokega sijaja. Tudi pri tem je treba upoštevati zlasti karakteristike samega prostora.

Pestro izbiro kuhinj pa najdete tudi na spletni strani Lesnine.

Objave iz iste kategorije: