Človeško telo ima odlično sposobnost prečiščevanja na različnih področjih. To vključuje učinkovito filtriranje zraka in krvi, najbolj pa izstopa funkcija jeter, ki skrbijo za presnovo hrane in pijače – iz živil izluščijo uporabna hranila, ki so primerna za absorpcijo, medtem ko odpadne snovi odvajajo iz telesa. V zadnjo skupino štejemo tako neuporabne kot tudi nevarne snovi, ki jih lahko namerno ali nenamerno zaužijemo.

Jetra svojo funkcijo odlično opravljajo in nimajo težav pri delovanju, če jih ne obremenjujemo pretirano. Včasih si lahko brez skrbi privoščimo kakšen manj zdrav obrok, prav tako ni nobenih drastičnih posledic, če občasno popijemo kakšen kozarec ali dva alkoholnih pijač. Takšne prehranske navade so škodljive le, če postanejo rutina, ki zelo obremenjuje telo in zahteva dodatno čiščenje jeter. V sodobnem svetu imamo hrane in pijače v izobilju, posledično imajo tudi jetra veliko dela in pogosto potrebujejo nekaj pomoči pri svojem delovanju. Pri tem jim lahko pomagamo z nekaterimi naravnimi sredstvi.

Pegasti badelj

Najbolj priljubljeno naravno sredstvo za čiščenje jeter je gotovo pegasti badelj, ki se v zadnjem času zelo promovira, seveda pa je to precej znana rastlina iz ljudske lekarne. Preden se lotimo uporabe te rastline, pa moramo poznati njene učinke na čiščenje jeter – lahko se namreč zgodi, da z nepravilno uporabo ne bomo storili prav ničesar koristnega za svoje telo.

Pegasti badelj omogoča čiščenje jeter s sestavinami svojih plodov. Tam najdemo zmes flavanonskih spojin, ki jo imenujemo silimarin, sestavlja pa jo več koristnih snovi. Teh v preostalih delih rastline ne najdemo, zato razni pripravki iz zeli in cvetov pegastega badlja ne vplivajo na čiščenje jeter in nimajo omembe vrednih zdravilnih učinkov. Poleg tega pa je treba vedeti, da silimarin v vodi ni topen, plodovi pegastega badlja pa omogočajo le omejen nabor možnosti za uživanje. Čaj iz pegastega badlja torej ne bo posebej učinkovit, saj na ta način ne bomo zagotovili vnosa zdravilnih snovi, pričakujemo lahko le blagodejen učinek v primeru blažjih prebavnih motenj. Plod pegastega badlja lahko zdrobimo in dodamo jedem, še bolje pa je, da v iskanju zdravilnih učinkov silimarina uporabimo ekstrakt, ki ga najdemo v lekarni v različnih oblikah.

Preberite si še naslednji članek: Sodobni wellness ponuja več v primerjavi s staromodnim konceptom

V sodobnem wellnessu Thermana Laško lahko gostje uživajo v številnih tretmajih, prilagojenih njihovim individualnim potrebam. Center ponuja različne naravne terapije, vključno z ayurvedskimi tretmaji za telo in zdravilnimi kopelmi, pri katerih se uporablja termalna voda.

V klinični praksi najdemo slimarin v različnih oblikah, predvsem v tabletah, ki so zelo učinkovite pri vnosu koristnih učinkovin v telo. Na ta način lahko bolje absorbiramo flavanonske spojine in omogočimo učinkovito čiščenje jeter. Pegasti badelj pripomore predvsem k celjenju in obnavljanju poškodovanih jetrnih celic, ki zaradi obrabe ob rednih obremenitvah hitro odmirajo in se ne nadomestijo v celoti.

Pegasti badelj se uporablja za čiščenje jeter pri tistih, ki so posebej izpostavljeni težavam pri delovanju tega organa. Predvsem se priporoča tistim, ki imajo neurejeno prebavo in prekomerno uživajo alkohol, seveda pa v tem primeru vedno poudarjamo tudi nujno spremembo prehrane in življenjskega sloga.

Objave iz iste kategorije: