Varnost na cesti, h kateri ogromno prispevajo prav kakovostni brisalci, je zagotovo ključni dejavnik, ki ga morate upoštevati pri nakupu novih komponent za vaš avtomobil. Vendar pa stvari niso tako enostavne, da bi bila zgolj cena relevanten dokaz o kakovosti določene opreme, kar velja tudi za brisalce.

brisalci6

Razlika med originalnimi in univerzalnimi brisalci

Priporočila proizvajalcev avtomobilov so pričakovana: v vseh situacijah se priporoča izbira potrjene opreme in dodatkov, ki so dokazano kompatibilni z vašim modelom vozila. Originalni brisalci naj bi bili tako po mnenju proizvajalcev edina možna izbira. Njihova odlika je predvsem v tem, da so prestali zahtevne tehnične teste in se tako dokazano obnesejo v vseh pogoj, tudi najbolj ekstremnih. Vidljivost sredi snežnega meteža ali hudega dežnega naliva torej z uporabo originalnih brisalcev ni vprašljiva, saj zagotavljajo izvrsten oprijem.

Prav dober stik med metlico brisalcev oziroma gumico in steklom pa je nujen za optimalno funkcionalnost brisalcev. Originalni brisalci so pogosto opremljeni tudi s posebnim indikatorjem, s pomočjo katerega boste lahko spremljali obrabo brisalcev in se tako pravočasno odločili za njihovo menjavo. Obrabljeni ali poškodovani brisalci so lahko povod za nesrečo na cesti, zato z njihovo menjavo nikar ne odlašajte predolgo. Možnost enostavnega nadzora nad stanjem, ki ga ponujajo brisalci z indikatorjem, je tako zagotovo nadvse praktična.

Tudi univerzalni brisalci so lahko zelo kakovostni

Težko je zanikati številne prednosti, ki jih ponujajo originalni brisalci, a kljub temu obstajata dve pomanjkljivosti, zaradi katerih dajejo mnogi vozniki prednost univerzalnim brisalcem. Prva je višja cena v primerjavi z univerzalnimi, druga, pogosto odločilna, pa ta, da je nemalokrat precej težko priti do želenih originalnih brisalcev. Različni modeli avtomobilov – tudi če gre za istega proizvajalca – zahtevajo drugačen tip brisalcev. Vsekakor je smiselno, da poskusite ustrezne brisalce poiskati pri bolje založenih ponudnikih, vendar se včasih zgodi, da kljub bogati izbiri na zalogi ne bodo imeli brisalcev, ki jih potrebujete.

Mnogokrat je sicer možno iskane brisalce naročiti, a to pomeni dodatno čakanje, ki pa včasih ne pride v poštev, saj se brez brisalcev pač ne morete voziti, tako zaradi zakonskih predpisov kot zaradi vaše lastne varnosti. V tovrstnih situacijah so lahko rešitev, četudi morda zgolj začasna, univerzalni brisalci, ki so kompatibilni z različnimi modeli vozil. Na srečo se kakovost univerzalnih brisalcev stalno izboljšuje. Tako lahko tudi univerzalni brisalci zagotovijo zelo dober oprijem oziroma stik med vetrobranskim steklom in metlico, kar poskrbi za učinkovito brisanje. Tako, kot je dober oprijem pomemben za brisalce, pa je tudi za drugo opremo, ki jo pritrdite na avto, kot so strešni kovčki, nosilci za smuči ali nosilci za kolesa.

Na voljo so vam tudi univerzalne metlice brisalcev, ki so kompatibilne z različnimi rokami brisalcev oziroma garniturami. Njihova menjava je relativno enostavna, zato jo lahko z nekaj spretnosti izvedete tudi sami. Zaključimo lahko, da je izbira med univerzalnimi in originalnimi brisalci precej bolj zahtevna, kot se morda zdi na prvi pogled. Pred nakupom dobro preučite možnosti, ki jih imate, in izberite tisto, ki vam bo zagotovila največjo stopnjo varnosti. Če je le mogoče, imejte par brisalcev vedno na zalogi, saj se lahko iskanje ustreznih brisalcev precej zavleče, česar pa si zaradi varnostnih razlogov ne morete privoščiti.

Pametno pokrivalo za vetrobransko steklo ponuja odlično zaščito stekla pred zmrzaljo. Preberite več s klikom na povezavo.

Objave iz iste kategorije: