Ventilator za avto je namenjen temu, da v vozilu usmerja zrak. To praviloma počne skozi hladilnik. S tem se ohlaja hladilno tekočino ali pa plin, in sicer v sistemu klima naprave. Vozniki in drugi potniki v avtu še najbolj občutijo, kako deluje avtomobilski ventilator kabine.

Ventilator kabine v avtu vpihuje hladen ali topel zrak v kabino potnikov, in sicer glede na želeno nastavljeno temperaturo in seveda tudi glede na sam letni čas.

Različne vrste avto ventilatorjev

Na voljo so različni avto ventilatorji. Med seboj se razlikujejo tudi po tem, ali vključujejo ohišje ali ne. Ključno nalogo pri ohlajanju motorja ima na primer ventilator hladilnika za avto. Seveda imajo svoje ventilatorje tudi klima naprave.

Avtomobilski ventilator
Avtomobilski ventilator je vaš zanesljiv sopotnik za prijetno klimo v avtu

Določena vrsta avto ventilatorjev je torej na voljo povsem brez ohišja. Kupite pa lahkot tudi ločeno visco sklopko klime.

Življenjska doba hladilnega avto ventilatorja

Dobro je vedeti, da hladilni avtomobilski ventilator v resnici nima določene življenjske dobe. Takšna naprava lahko primerno hladi tudi kondenzator klima naprave in neredko ne deluje zaradi okvare elektromotorja ali pa aktivacijskega senzorja.

Kako preizkusiti avtomobilski ventilator

Ko se hladilni ventilator za avto pokvari, se temperatura hladilnega sredstva prične dvigovati. Takšno stanje vam pokaže primeren indikator na armaturni plošči vozila.

Ne spreglejte tudi: Strešni nosilci za tovorna vozila iz odličnega materiala

Celovita diagnostika ventilatorja za vozilo

Če želite preveriti, kako na primer v vašem vozilu deluje hladilni ventilator, morate zagnati motor ter pustiti, da ta deluje v prostem teku. Delujoči omenjeni ventilator se aktivira, kadar se temperatura hladilne tekočine približuje kritični vrednosti. V takšni situaciji boste zaslišali zelo specifičen hrup oziroma zvok pod samim pokrovom motorja. V nasprotnem primeru pa je seveda takšna avto komponenta pokvarjena in jo je potrebno zamenjati za novo.

Za celovito diagnostiko ventilatorja v vozilu se je najbolje obrniti kar na strokovnjake s tega področja. Priporoča pa se, da se ventilator za avto zamenja kar na servisni postaji. Neustrezna dela pri njegovem nameščanju namreč samo povečujejo tveganja za pregrevanje avto motorja.

Nakup novih delov za vozila

Čeprav nekateri deli za vozila nimajo točno določenega roka trajanja, je treba biti ves čas pozoren na to, ali primerno delujejo. To velja tudi za avtomobilski ventilator. Nove komponente lahko dandanes kupite kjer koli, a najbolj varno se jih nakupuje v specializiranih prodajalnah z avto deli.

Objave iz iste kategorije: