Otroke spodbujajte k igranju

Otroci so že v prvih letih svojega življenja stalno izpostavljeni učenju. Pridobivajo ogromno novih informacij, vseskozi pa se učijo novih znanj in spretnosti. Pomembno je poudariti, da pri tem vloga staršev in okolice nasploh nikakor ni zanemarljiva – čeprav se malčki res radi sami odpravijo raziskovat okolje, jim je treba ponuditi igrače in druge pripomočke, s katerimi bo učenje potekalo učinkovito in pravilno.

Posebej pomembna je pomoč pri učenju motoričnih spretnosti, najprej že pri učenju hoje in uporabe pripomočkov, nato pa tudi pri treniranju drugih spretnosti, ki jih otrok kasneje nujno potrebuje.

poganjalec
Hitro pride v igro tudi ravnotežje, ki je ključen element pri hoji, kasneje pa se še bolj izkaže pri vožnji s kolesom in podobnimi aktivnostmi. Pomembno je torej, da spodbujamo osvajanje ravnotežja pri malčkih, na srečo pa so nam pri tem v pomoč različni pripomočki oziroma igrače, ki bodo otrokom tudi v veselje, ne le korist. Le kdo na primer ne pozna gugajočih lesenih konjičkov, ki so postali že zaščitni znak otrok po vsem svetu? Prav na takšnih igračah se otroci urijo v ohranjanju ravnotežja, zelo priljubljeni pa so v zadnjem času tudi lesena kolesa in še posebej poganjalci, ki so še bolj izrazito namenjeni prav tej vlogi. Vse te priprave pa neizogibno vodijo do enega cilja – kolesa!

Prvi metri na otroškem kolesu

Otroška kolesa so torej pomemben izziv za malčke, ki že osvajajo ravnotežje. A vseeno so prvi metri na kolesu prav posebna izkušnja, na katero se je pametno dobro pripraviti. V prvi vrsti gre poudariti, da niso vsa otroška kolesa enako primerna za vlogo prvega tovrstnega vozila – treba je izbrati pravo kolo, da bo otroku ta izkušnja zabavna in poučna. Ponudba otroških koles je dokaj pestra, pri izbiri prvega pa je pomembno predvsem to, da se odločimo za varen izdelek, ki ne bo ogrožal niti tistih otrok, ki še niso povsem zanesljivi pri ohranjanju ravnotežja.

To seveda pomeni, da morajo biti na zadnjem kolesu montirana še pomožna kolesca, pa tudi drugi varnostni elementi so nepogrešljivi. Nadalje pa je pri otroških kolesih pomembna tudi prilagodljivost – otroci hitro rastejo, kaj kmalu bodo osvojili prve spretnosti vožnje s kolesom in čas bo, da napredujejo. Takrat bo treba kolo nekoliko prilagoditi, pri čemer zelo pomagajo prilagodljiva otroška kolesa, ki bodo razveseljevala otroka skozi dolga leta, ne le pri prvih metrih.

Objave iz iste kategorije: