Človeštvo uživa vino že več kot šest tisoč let, v času, ko se je mošt iz plodov vinske trte nekje moral spremeniti v vino. V tem dolgem obdobju so se ljudje soočali z izzivom, kako hraniti in prenesti to dragoceno pijačo do pivcev. Uporabljali so različne posode za vino, vsaka s svojim vplivom na stil in okus vina.

Rostfrei sodi za vino ne predstavljajo le estetsko privlačnega dodatka vinski kleti, temveč tudi zagotavljajo odlične pogoje za zorenje vina.

Posode skozi zgodovino – raznolikost materialov

Zgodovina posod za vino je zgodba o ustvarjalnosti in potrebi. Od glinenih amfor in lesenih sodov do sodobnih kovinskih posod – vinarji skozi stoletja niso le iskali načina za ohranjanje vina, temveč so tudi raziskovali, kako različni materiali vplivajo na njegovo dozorevanje in okus. Raznolikost materialov je pripomogla k razvoju različnih vinarskih tradicij po vsem svetu.

Razumevanje zgodovine za boljše razumevanje vina

Čeprav smo danes osredotočeni na sodobne tehnike pridelave in uživanja vina, je pomembno, da razumemo svoje korenine. Zgodovina vinskega sveta je bogata z znanjem, ki lahko obogati naše trenutno dojemanje in uživanje vina. Pogled nazaj nam omogoča, da bolje razumemo zapletene plasti okusov in arom, ki jih prinaša vsaka steklenica, ter cenimo izjemno pot vina od svojih prazgodovinskih začetkov do današnjih dni.

Kvevri – korenine vinske kulture na Bližnjem vzhodu

V bogati zgodovini vina so stari Grki odigrali ključno vlogo, razširjajoč kulturo vina po vseh svojih kolonijah ob Mediteranu. Rimska doba je prav tako zaznamovala vinsko sceno, pri čemer so tako Grki kot Rimljani iz Bližnjega vzhoda prinesli načine pridelave. Z območja današnje Gruzije, so izvirali kvevri – posebne posode iz žgane gline, ki so bile vkopane v zemljo in so imele impresivno prostornino do dva tisoč litrov.

Praktičnost kvevrov in napačna uporaba termina amfora

Kvevri so se izkazali za izjemno praktične. Vinarji niso potrebovali posebnih kleti, saj so kvevri preprosto vkopali v tla ob hiši. Poleg tega je temperatura vina v teh posodah ostajala stabilna, saj so bile zatesnjene s pokrovi, ki so jih prekrili z zemljo. Stari Grki so imenovali podobne posode “phitos,” Rimljani “dolium,” na španskem polotoku pa so bile znane kot “tinaja.” Zanimivo je, da se danes za te tradicionalne posode pogosto uporablja napačen izraz “amfora,” kar pa ne odraža zgodovinske natančnosti teh edinstvenih vinarskih posod.

Objave iz iste kategorije: