Da bi razumeli, kako deluje wifi termostat, je treba najprej razložiti principa delovanja osnovnega termostata.pametni-wi-fi-termostatTo je naprava, ki ohranja in regulira stalno temperaturo v zaprtih prostorih ali sistemih (npr. avtomobilsko hlajenje, grelniki, hladilniki, radiatorji, …). Deluje po principu termometra.

V njem so občutljivi senzorji za hladno in toplo, zaradi česar potem pride do samodejnega vklopa ali izklopa ogrevanja oziroma hlajenja. To se zgodi takoj, ko temperatura preseže dovoljeno zgornjo ali spodnjo mejo.

Sestavljen je iz senzorja in pretvornika. Senzor je cevčica, napolnjena z živim srebrom ali elastična komora, v kateri je lahko tekočina ali plin. Ta zazna spremembe, pretvornik (npr. električno stikalo, ventil, potenciometer, elektronski ojačevalec, …) pa pretvori signal v znak za ogrevanje ali hlajenje.

S termostatom se lahko precej prihrani pri stroških energije, vendar ga moramo znati pravilno uporabljati. Stroški za ogrevanje namreč predstavljajo več kot polovico vseh stroškov. Vedeti moramo, da lahko že sprememba nastavitve termostata za eno stopinjo nižje prinese kar nekaj prihranka. Zato prostora ni potrebno preveč ogrevati.

Novejša in še bolj inovativna različica je wifi termostat Nest. To pomeni, da je opremljen z wifi povezavo, zaradi česar se ga da upravljati preko spleta. Tako ga lahko upravljamo kar iz delovnega mesta s pomočjo računalnika ali telefona, če smo na to pozabili prej. Kadarkoli lahko preverimo temperaturno stanje v našem domu.

Wifi termostat je pametno zasnovana naprava, saj si lahko na osnovi naših nastavitev zapomni naš bioritem in namesto nas uravnava temperaturo. Na ta način pridemo domov v prostore s prijetno temperaturo, brez da bi za to kaj storili. Zna prikazati tudi optimalno porabo. Na ekranu vidimo zelen list, to pomeni, da je pozimi temperatura za odtenek nižja kot po navadi, s čimer prihranimo veliko energije.

Če koga še bolj podrobno zanima delovanje, je med spletnimi videoposnetki tudi prikaz načina delovanja wifi termostata Nest.

Objave iz iste kategorije: