Merilci krvnega tlaka na sploh sodijo med osnovne medicinske pripomočke, ki so na voljo za nakup v specializiranih prodajalnah s tovrstnimi izdelki. Takšen pripomoček bi morali pravzaprav vsi imeti doma, saj si z njim lahko v veliki meri pomagamo pri odkrivanju marsičesa. Z rednim merjenjem krvnega tlaka povišane vrednosti namreč odkrivamo prej in smo tako posledično lahko kar precej uspešnejši pri zdravljenju pa tudi pri preprečevanju najrazličnejših zapletov.

Ključno pri nakupu takšne naprave pa je zagotovo to, da poglavitno merilo ni cena. V lekarnah in drugih specializiranih trgovinah so na voljo kakovostni merilniki krvnega tlaka. Ob nakupu pa je seveda obvezno treba poskrbeti za to, da izberemo primernega in se ga tudi pravilno naučimo uporabljati.

Avtomatski ali ročni merilec krvnega tlaka

Najprej se je treba vprašati, ali so boljša izbira avtomatski ali ročni merilci krvnega tlaka. Seveda je ob tem vprašanju dobro vedeti vse ključne karakteristike obeh tipov naprav. Med najpogostejšo izbiro kupcev še vedno sodijo avtomatski. S pritiskom na tipko se sproži samodejno napihovanje manšete, meritev krvnega tlaka ter srčnega utripa. Za ročni tip merilca krvnega tlaka pa je značilno, da ima stetoskop oziroma slušalko, napihljivo manšeto in ne nazadnje še prikazovalnik krvnega tlaka. Pri merjenju se mora manšeta napolniti ročno.

Primerna velikost manšete

Če menite, da je vseeno, kako velika je manšeta pri izbiri merilca krvnega tlaka, se v resnici precej motite. Izbira neustrezne velikosti manšete je pravzaprav kar precej pogost pojav pri kupcih. Pravilo je, da naj bi gumijasti del manšete obsegal vsaj 80 % obsega nadlahti uporabnika. Le na takšen način lahko pride pri merjenju krvnega tlaka do enakomernega stisnjenja nadlahtne odvodnice.

Pred nakupom takšnega merilca torej izmerite svoj obseg nadlahti. Sicer pa je praviloma razpon obsega nadlahti, ki je primeren za meritev, zapisan na sami manšeti.

Merilnik krvnega tlaka za daljše obdobje uporabe

Vsekakor pa je ključnega pomena to, da si izberemo kakovosten aparat za merjenje tlaka, ki nam omogoča tudi dodatno opremo – na primer dodatno manšeto in električni napajalnik. Za kupljeni merilec si morate zagotoviti garancijo, servis in nadomestne dele. Poglavitno je tudi, da ga pri servisu umerite vsaj na vsake dve leti.

Sicer pa svoj aparat za krvni tlak lahko prinesete tudi s seboj v lekarno, kjer imajo overjene merilnike in tako primerjate vrednosti.

Objave iz iste kategorije: