V zimskem času se poraba energije za ogrevanje poveča. V zadnjem času je zelo priljubljen sistem ogrevanja z uporabo centralne peči na pelete. Mnogi ugotavljajo, da je nakup drag, vendar se strošek kmalu povrne. Seveda je veliko tudi tistih, ki ostajajo zagovorniki klasičnih centralnih peči in kaminov.

Kako zmanjšati stroške ogrevanja

Stroški ogrevanja so velik finančni zalogaj. Če imamo majhno stanovanje je dovolj, da uporabljamo manjšo peč za gretje saj le-ta lahko ogreje celoten prostor. Problem se pojavi pri ogrevanju hiše. Uporaba kamina je sicer zelo ekonomična in ima pozitiven učinek na okolje vendar je ugoden nakup le za tiste, ki imajo v lasti gozd ali pa lahko pridobijo drva po ugodni ceni.

Problem pa je tudi v tem, da kamin ogreva le en prostor. Večina je torej za ogrevanje ostalih prostorov primorana uporabljati tudi centralne peči. Strošek je zato veliko večji in uporaba kamina nima velike vrednosti na zmanjšanje stroškov.

Ogrevanje na pelete

Centralne peči na pelete pa omogočajo ogrevanje za vse prostore v hiši. So ekonomične in imajo pozitiven vpliv na okolje. Peleti so narejeni iz lesnega odpada zato je tudi cena nakupa nižja kot pri nakupu lesa. Večina uporabnikov kamina se zato odloči za nakup pelet namesto za nakup drv, saj je učinek pri ogrevanju isti.

Pri zamenjavi vrste peči se uporabnik lahko odloči za zamenjavo stare peči ali pa jo le prilagodi uporabi kurjenja pelet. Odločitev je odvisna od stanja peči. Če je peč stara je najboljša odločitev zamenjava peči. Če pa se je uporabnik odločil za centralne peči na pelete zaradi boljšega izkoristka pa je najboljša odločitev prilagoditev stare peči.

Ponudba v Sloveniji je zelo pestra, možen pa je tudi nakup v sosednjih državah, ki uvažajo v Slovenijo. Centralna peč uporablja pelete kot bio gorivo za nižje stroške delovanja. Med najbolj priznanimi so smrekovi peleti, mešani peleti, bukovi peleti ali peleti iz jelovega lesa. Razlikujejo se predvsem po kakovosti in moči oddajanja toplote.

Za več informacij se lahko obrnete na slovensko podjetje Tersus. Gre za enega izmed večjih ponudnikov oz. podjetij pri nas na tem področju. Njihovo spletno stran najdete na tej povezavi https://www.tersus.si/.

Centralna peč na drva je še vedno zelo popularen način za ogrevanje

Ne spreglejte tudi članka z naslovom Zamenjava peči na drva za toplotno črpalko.

Objave iz iste kategorije: