Prav vsak, ki ima doma vsaj enega psa, se je verjetno že kdaj vprašal, kako naj bi bila pravzaprav videti zdrava hrana za pse. Takšna hrana namreč močno vpliva na zdravje pa tudi počutje domačega ljubljenčka. Seveda se tudi psi, tako kot ljudje, lahko med seboj precej razlikujejo. Kakšno vrsto hrane jim je treba dajati, pa je odvisno zlasti od pasme, velikosti, starosti, ne nazadnje tudi od morebitnih alergij.

Kljub vsemu obstaja nekaj temeljnih smernic, ki narekujejo, kakšna je splošna zdrava hrana za pse oziroma kako naj bi prehranjevanje psov moralo potekati na splošno.

Hrana psov je prilagojena glede na velikost in starost

V prvi vrsti se mora zdrava pasja hrana prilagajati tudi glede na starost in velikost živali. Paziti je torej treba, da je hrana kakovostna. Če bi velikemu psu ponudili zdravo hrano za manjše pasme, bo ta zanj kljub kakovosti vsebovala premalo hranil.

Kako ustvariti zdravo prehranjevalno rutino za vašega psa

Nekateri med vami hrano za pse pripravljate kar v lastni režiji. V tem primeru je še toliko pomembneje, da temeljito preučite, katero hrano potrebuje vaš kuža. Na sploh psi potrebujejo prehrano, v katero so vključene beljakovine, ogljikovi hidrati, vlaknine. Prav tako mora zdrava hrana za pse nujno vsebovati minerale ter vitamine.

Prehranjevanje psov ob istem času

Pomembno vodilo pri prehranjevanju psov je tudi to, da naj poteka, če se le da, vedno ob istem času. Na takšen način bo pes imel rutino in med obroki vas praviloma ne bo prosil za še dodatne prigrizke. Odličen čas za obrok sta seveda jutro in večer. Če pa psu le enkrat na dan ponudite obrok, naj bo to zvečer.

Prebavni sistem psa potrebuje za prebavo hrane nekje med 8 do 10 ur. Po tem času pa žival prične čutiti lakoto. Zaradi slednjega naj mu bo zdrava hrana za pse ponujena raje dvakrat na dan. Kadar pes je, mu moramo dati čas in mir, da se lahko dovolj dobro naje.

zdrava pasja hrana
Odličen čas za obrok sta seveda jutro in večer.

Pogosta menjava pasje hrane

Zapomnite si, da prepogosta menjava pasje hrane v resnici ni priporočljiva. To namreč lahko pri živali povzroči tudi prebavne motnje. Če pa že uvajamo novo vrsto hrane, moramo seveda to početi postopoma. Psu je treba dati vsaj 10 dni časa, da se lahko navadi na novo hrano.

Objave iz iste kategorije: