Avtomobilski termostat je pomemben del prevoznega sredstva. Njegova naloga med ohlajanjem vode v motorju z notranjim izgorevanjem je kontrola hladilnega tokokroga, posledično tudi nadzor temperature motorja. Za življenjsko dobo motorja ter za manjše nastajanje izpušnih plinov ter porabo goriva je hitro doseganje temperature za delovanje izjemno pomembno. Vse dokler se ta po zagonu sredstva ne doseže, ventil termostata ostaja zaprt. Hladilna voda v tem hipu kroži samo skozi motor, vodno črpalko ter jedro grelca. 

Ventil termostata se odpre, ko se doseže delovna temperatura. Hlajenje nato poteka skozi hladilnik vozila. Če temperatura preseže mejno vrednost, se preko stikala na termostatu vklopi ventilator za hlajenje hladilne vode. 

Polnilo iz voska v termostatu 

Nadzor ventila, kar je odvisno od temperature, se praviloma izvaja v termostatu s posebnim polnilom iz voska. Pri želeni temperaturi se vosek utekočini ter razširi. Potisne se ga proti batu, ki odpre ventil. Za nekoliko novejše modele vozil na trgu obstaja tudi električno nadzorovani termostat. Ta omogoča, da je hlajenje motorja lahko nadzorovano še bolj natančno in še bolj celovito. 

Termostat
Nadzor ventila, kar je odvisno od temperature, se praviloma izvaja v termostatu s posebnim polnilom iz voska.

Na trgu vam je na voljo avtomobilski termostat številnih svetovno uveljavljenih proizvajalcev, na primer termostat Valeo, Wahler, Mahle. 

Spletno naročanje na avto dele 

Termostat dobrega proizvajalca boste lahko kupili v  vsaki dobro založeni specializirani prodajalni z avto deli. Pri nas je kar nekaj takšnih prodajaln, ki svoje vrhunske izdelke po dostopnejših cenah ponujajo tudi po spletu. 

Naročanje avto delov po spletu je enostavneje, učinkoviteje in varneje, kot si morda sploh mislite. S pomočjo posebnih obrazcev boste lahko naročili avtomobilski del, ki natančno ustreza vašemu prevoznemu sredstvu. Po drugi strani pa vam je tudi pri spletnem naročanju delov za vozilo na voljo ponudnik, ki vam lahko dobro svetuje. Lahko mu napišete vprašanje na spletno pošto ali pa ga pokličete po telefonu. Oba kontakta sta praviloma navedena na vstopni spletni strani ponudnika. 

Preberite si še naslednji članek: Menjava zobatega jermena

Pretrgani zobati jermen lahko povzroča uničenje sestavnih delov motorja. Ravno zato je priporočljivo, da se nemudoma ukrepa.

Zamenjava novega termostata

Termostat lahko zamenjate sami ali pa vam pri tem pomaga strokovnjak. Slednji je še toliko bolj dobrodošla pomoč, če pri takšni vrsti dela nimate posebnih izkušenj. Po drugi strani pa so vam na spletu na voljo številni nasveti. Zamenjavo termostata si lahko na spletu ogledate tudi s pomočjo video posnetka. 

Objave iz iste kategorije: