Čelade za motor predstavljajo enega od daleč najbolj pomembnih kosov zaščitne opreme za motorista. Prav tako takšen kos opreme velja za edinega, ki je tudi zakonsko obvezen. V osnovi pa motoristične čelade delimo na več skupin, in sicer na pet osnovnih. Med seboj se predvsem razlikujejo po videzu, po funkcionalnosti pa tudi po stopnji zaščite, ki jo zagotavljajo.

Za moto čelade modernega časa je značilno, da so podvržene številnim varnostnim standardom, ki jih morajo seveda nujno dosegati. V nasprotnem primeru takšen motoristični kos opreme sploh ne sme biti postavljen na prodajne oziroma trgovske police. Tudi zato je še toliko pomembneje, da v nobenem primeru pri vožnji z motorjem ne uporabljate čelade starejšega tipa.

Cena pri izbiri motoristične čelade ne sme igrati pomembne vloge

Pri izbiri čelade za motor cena nikakor ne sme igrati ključne vloge. Verjetno boste naleteli na kar nekaj izjemno ugodnih ponudb, vendar si je ob tem dobro zapomniti kar nekaj dejstev. Med njimi tudi to, če je vse skupaj videti predobro, da bi bilo to sploh lahko res, je navadno v resnici tudi tako. To pomeni, da se preveč poceni moto čeladam raje izogibajte.

Ćelada je daleč najbolj pomemben kos zaščitne opreme za motorista.

Pri izbiri motoristične opreme je na sploh najbolje slediti le najvišjim kakovostnim standardom. To je namreč edini možni način, da boste še vrsto let lahko brezmejno uživali na svojem jeklenem konjičku.

čelade za motor

Čelade za motor – kratek vodič za primerno izbiro

Čelade za motor predstavljajo enega od daleč najbolj pomembnih kosov zaščitne opreme za motorista. Prav tako takšen kos opreme velja za edinega, ki je tudi zakonsko obvezen.

Namen in slog moto čelade

Dejstvo je, da različne vrste motorjev narekujejo različne vrste čelad. Tako so na primer na voljo čelade za motokros, za super sport, za skuterje.

Kar se tiče samega sloga čelade za motor, so pri tem v ospredju predvsem osebne lastnosti oziroma karakteristike posameznikov. Verjetno je tudi vam ne nazadnje pomembno, kako čelada izgleda, ali vam je všeč, kakšna je njena zasnova pa tudi struktura. Ob tem pa še enkrat poudarjamo, da je daleč na prvem mestu predvsem varnost in ne toliko, kako motoristična oprema sploh izgleda.

kakovostne motoristične čelade
Pri izbiri čelade za motor cena nikakor ne sme igrati ključne vloge.

Čelade s prezračevanjem

Za večino novejših moto čelad je značilno, da vključujejo več prezračevalnih kanalov. Praviloma ima takšna moto oprema tudi drsno zapiralo. Z njim lahko učinkovito uravnavate količino zračenja ob hladnih ali pa ob izjemno vročih dnevih.

Objave iz iste kategorije: