Ko ste pripravljeni dodati skulpturo v svoj dom ali pisarno, morate upoštevati nekaj stvari. V tem vodniku bomo obravnavali vse od iskanja pravega umetnika do izbire popolne umestitve vašega novega dela.

Prvi korak je, da poiščete umetnika, katerega delo vam je všeč. To je lahko zapleteno, saj obstaja veliko nadarjenih umetnikov. Za začetek lahko obiščete galerije ali se udeležite umetniških sejmov, kjer poteka prodaja kipov. Pogovorite se z lastniki galerij in jih prosite za priporočila. Ko najdete umetnika, čigar delo vas nagovarja, raziščite njegove cene in se odločite, ali si lahko privoščite nakup kipov.

Naslednji korak je izbira idealne lokacije za vaš kip. Pomembno je, da pri odločanju upoštevajte velikost, težo in material skulpture. Prepričati se morate, da je skulptura varna in da je vremenske razmere ne bodo poškodovale. Ko ste našli popolnega umetnika in lokacijo, je čas za pogajanja o ceni. Bodite pripravljeni na pogajanja, saj so umetniki (https://www.kiparstvoslikarstvo.si/) običajno pripravljeni na pogajanja. Ne pozabite, da plačujete za umetnino, ki bo trajala vse življenje, zato se ne bojte zapraviti nekaj več.

Ko končno kupite svoj kip, je pomembno, da zanj skrbite. Z rednim brisanjem prahu in čiščenjem boste poskrbeli, da bo vaša skulptura videti kar najbolje. Če opazite kakršne koli poškodbe, kot so razpoke ali odlomki, se takoj obrnite na umetnika. Morda bodo lahko popravijo poškodbe ali pa kos v celoti zamenjajo. Lastništvo skulpture je velika odgovornost, vendar je tudi odličen način, da svojemu domu ali pisarni dodate lepoto in zanimanje. Z malo raziskovanja in načrtovanja lahko najdete popolno skulpturo za svoj prostor.

Če iščete novo umetniško delo za svoj dom ali pisarno, morda razmišljate o nakupu kipa.

Pri ustvarjanju skulpture je možnosti materialov, slogov in tehnik neskončno. Toda kje začeti?

V tem izčrpnem vodniku bomo raziskali različne materiale, sloge in tehnike, ki se uporabljajo v kiparstvu, da boste lahko našli popoln pristop za svoje umetniško delo.

Obravnavali bomo vse od tradicionalnih medijev, kot sta kamen in les, do sodobnejših materialov, kot sta kovina in steklo. Dotaknili se bomo tudi priljubljenih kiparskih slogov, kot sta realizem in abstraktna umetnost, ter razložili nekatere najpogostejše metode, ki jih danes uporabljajo umetniki.

Do konca tega vodnika boste dobro razumeli različne možnosti, ki so vam na voljo, in se boste lahko informirano odločili, kateri pristop je najboljši za svojo skulpturo.

Začnimo!

Materiali za kiparstvo

Material, ki ga izberete za svojo skulpturo, bo močno vplival na končni rezultat. Nekateri materiali so bolj primerni za določene sloge ali metode kot drugi, zato je pomembno, da izberete pravega za svoj projekt.

V nadaljevanju so predstavljeni nekateri najpogosteje uporabljeni materiali v kiparstvu:

 • Les je vsestranski material, ki ga je mogoče rezljati, klesati ali oblikovati na različne načine. Pogosto se uporablja za figurativne skulpture ali večje kipe, ki morajo biti zelo močni. Vendar je les lahko težaven za obdelavo in ne daje vedno zelo gladkega zaključka.
 • Kamen je še ena priljubljena izbira za kiparstvo, zlasti če si prizadevate za bolj tradicionalen videz. Je zelo močan in trpežen, zato je idealen za skulpture na prostem. Vendar je kamen lahko težaven za obdelavo in rezbarjenje, zato ni vedno najboljša izbira za manjše ali občutljivejše kose.
 • Kovina je priljubljena izbira za sodobne in abstraktne skulpture. Z njo je enostavno delati in jo je mogoče oblikovati v poljubno obliko. Kovina je tudi zelo močna in odporna na vremenske vplive, zato je idealna za skulpture na prostem.
 • Steklo se pogosto uporablja v kombinaciji z drugimi materiali, kot sta kovina ali kamen, da se ustvarijo edinstveni učinki. Je prozorno, zato se lahko uporablja za ustvarjanje iluzije prostora ali gibanja. Steklo je tudi krhko, zato ni vedno najboljša izbira za velike ali težke skulpture.

Stili kiparstva

Ko se odločite za material, ki ga želite uporabiti, se morate odločiti za slog skulpture. V nadaljevanju so predstavljeni nekateri najpogostejši slogi skulptur:

 • Realistični kipi si prizadevajo za natančno upodobitev predmeta. Umetniki za dosego tega cilja pogosto uporabljajo tradicionalne metode, kot sta rezbarjenje ali modeliranje.
 • Abstraktni kipi se bolj kot z realizmom ukvarjajo z obliko, barvo in teksturo. Lahko so geometrične ali organske narave. Abstraktni kipi so pogosto izdelani iz sodobnih materialov, kot sta kovina ali steklo.
 • Figurativni kipi so tisti, ki prikazujejo človeško obliko. Lahko so realistične ali abstraktne. Figurativni kipi so pogosto izdelane iz tradicionalnih materialov, kot sta kamen ali les.

Kiparske metode

Ko se odločite za slog skulpture, morate izbrati metodo. Najpogostejše metode so:

 • Rezbarjenje je tehnika, pri kateri se z bloka kamna, lesa ali kovine odstrani material, da se ustvari želena oblika. Pogosto se uporablja za figurativne in realistične skulpture.
 • Pri modeliranju gre za tehniko dodajanja materiala za ustvarjanje želene oblike. Pri tem se lahko uporabljajo različni materiali, kot so glina, vosek ali mavec. Modeliranje se pogosto uporablja za figurativne in realistične skulpture.
 • Pri odlivanju gre za tehniko, ki vključuje vlivanje staljenega materiala v kalup. Tako lahko iz kovin, kot sta bron ali medenina, izdelujete skulpture.
 • Sestavljanje je tehnika sestavljanja manjših kosov za izdelavo večje skulpture. Pri tem se lahko uporabljajo materiali, kot so kovina, les ali kamen.

Zdaj, ko poznate osnove kiparskih materialov, stilov in metod, ste pripravljeni, da se lotite lastnega projekta! Ne pozabite le izbrati prave kombinacije materiala, sloga in metode za svoje cilje.

Objave iz iste kategorije: