Poročni trenutki ostanejo večen spomin in prav zato je izbira pravega poročnega fotografa ključnega pomena. Da bi zagotovila, da bodo vaše poročne fotografije odražale vaše želje, je bistveno, da natančno komunicirate s fotografom in mu predstavite svoja pričakovanja ter pomembne trenutke, ki jih želite, da ujame.

Poročni dan je bil popoln, kot najina ljubezen. Foto: Vanessa Tivadar Photography

Priprave na pogovor s poročnim fotografom

Preden izbereta poročnega fotografa, se pripravita na temeljit pogovor, ki bo pomagal zagotoviti, da bo izbrani poročni fotograf ujel vse pomembne trenutke vaše poroke. Postavita mu ključna vprašanja, kot so koliko porok je že fotografiral, kako poteka njegovo delo na poročnem dnevu, kako usmerja in kdaj pričakujeta prve fotografije. Pogovor z fotografom je priložnost, da se prepričata, ali je pravi izbor za vajin poseben dan.

Trajni spomini

Poroka je enkratni dogodek, vendar so fotografije in video spomini tisti, ki ostanejo. Izbira poročnega fotografa ni le tehnično vprašanje, ampak tudi izbira nekoga, ki bo zgodbo vajine poroke pripovedoval skozi fotografije. Zato je pomembno, da izbereta fotografa, katerega slog, obdelava in čustvena pripoved vam ugajajo.

Rezervacija in izbor fotografa

Za zagotovitev, da bo izbrani fotograf na voljo na vašem poročnem dnevu, je priporočljivo, da ga rezervirate čim prej, lahko celo leto vnaprej, če imate potrjen datum. S tem si zagotovita, da je izbrani fotograf na voljo za vaš poseben dan. Pri izbiri fotografa se osredotočita ne le na tehnične vidike fotografiranja, ampak tudi na čustveno povezavo, ki jo čutita z njegovim delom.

Pregled celotne poročne zgodbe

Fotografije na spletnih straneh pogosto prikažejo le izbrane trenutke, vendar ne celotne zgodbe poroke. Zato je pomembno, da prosita fotografa, naj vama pokaže celotno poročno zgodbo, da dobite boljšo predstavo o tem, kaj pričakovati na vašem poročnem dnevu.

Pri večjih fotografskih studiih se zgodi, da na poroko pride fotograf, ki ga niste nikoli videli. V takšnih primerih se pozanimajta, kdo bo dejansko fotografiral vašo poroko, da vzpostavita zgodnjo vez s fotografom. Bodita pozorna na to, kako fotograf in foto studio komunicirata z vama, da se izogneta morebitnim neprijetnostim in zagotovita, da so vajine želje upoštevane.

Pogodba in pisni dogovor o sodelovanju

Vse, kar se dogovorita na sestanku s poročnim fotografom, je pametno zapisati v pisno obliko. Pogodba naj vsebuje vse ključne informacije, kot so datum poroke, lokacija, cena storitve, podrobnosti o tem, kaj je vključeno v paketu, ter pogoji za plačilo akontacije, ki običajno znaša od 20 do 50 odstotkov končne vrednosti. Če fotograf že ima pripravljeno pogodbo, jo skrbno pregledajta in po potrebi prilagodita. Prav tako mu predstavita morebitna presenečenja, da bo pripravljen na vse.

Cena fotografiranja

Pri dogovarjanju o ceni fotografiranja bodita pozorna, da plačujeta za delo fotografa in ne zgolj za njegovo ime. Cene poročnih fotografij se v Sloveniji gibljejo med 400 in 2000 evri. Zelo nizke cene običajno nakazujejo na pomanjkanje samozavesti ali neizkušenost fotografa. Pri dogovarjanju o ceni se tudi pozanimajta, ali so razvite fotografije že vključene v ceno. Pri naročilu fotoknjige preverita kakovost papirja, število strani, kakovost vezave in platnice.

Rok za izdelavo fotografij in albuma

Po poroki fotograf pregleda in obdela fotografije, kar lahko traja od nekaj dni do tednov ali celo mesec. Če sta naročila poročno fotoknjigo, lahko izdelek pričakujeta v obdobju od 8 do 12 tednov.

Objave iz iste kategorije: