Zobati jermen je izjemno pomemben del vašega vozila. Tovrstni del se neprestano sooča s hudim naporom ter opravlja izjemno zahtevno delo – na minuto se obrne več kot 1000-krat. Pomembno vprašanje, ki se ob tem postavlja, pa je, kdaj je potrebno zobati jermen zamenjati.

Velika večina avtomobilskih proizvajalcev v servisni knjižici predpiše, kdaj je treba zobati jermen menjati. Čeprav ga redno menjavate, pa morate biti vedno dovolj pozorni na to, da z njim ni kaj narobe. Predstavljamo vam tipične znake, ki kažejo na težavo z jermenom.

Menjava zobatega jermena zaradi tiktakanja motorja

Če avtomobilski motor tiktaka, je ena od možnosti, da vam je preskočil zobati jermen. Obenem so za to krivi lahko tudi napenjalci jermena. Stanje zobatega jermena je zato treba čim prej preveriti pri mehaniku. Sicer pa je tiktakanje motorja v avtu lahko tudi posledica znaka za nizki tlak motornega olja oziroma da vam v motorju primanjkuje olja. Ne nazadnje bi lahko šlo tudi za okvaro vakuumske črpalke.

Zobati jermen
Zobati jermen je izjemno pomemben del vašega vozila.

Drugi tipični znak za menjavo zobatega jermena je ta, da avto sicer vrti motor, vendar ta ne vžge. V tem primeru vam je po vsej verjetnosti počil zobati jermen. Če ta poči, lahko povzroči škodo na preostalih delih motorja.

Menjava zobatega jermena zaradi spuščanja olja

Eden od tipičnih znakov za okvaro zobatega jermena je puščanje olja na sprednji strani motorja. Če je okoli jermena mastno, je vzrok za to lahko tesnilni obroč na odmični gredi ali pa tesnilo na pokrovu motorja. Spuščanja olja lahko pripelje do pregrevanje motorja. Obenem pa obstaja velika verjetnost, da se je zobati jermen predčasno obrabil.

Pretrgani zobati jermen lahko povzroča uničenje sestavnih delov motorja. Ravno zato je priporočljivo, da se nemudoma ukrepa. Težava se lahko najhitreje odpravi na strokovnem avtoservisu. Strokovnjaki vam priporočajo, da je tovrstni del za avto najbolje menjati na vsake 100 000 do 120 000 kilometrov, čeprav tega proizvajalec avta ne zahteva. S tem se boste namreč najbolje izognili večjim poškodbam motorja in ne nazadnje tudi precej visokim finančnim izdatkom.

Menjava zobatega jermena zaradi tresenja avta zaradi neenakomernega teka

Še eden od tipičnih znakov za menjavo zobatega jermena pa je tresenje avta zaradi neenakomernega teka. Motor ima namreč tedaj premalo obratov oziroma neenakomerno deluje.

Objave iz iste kategorije: