Večina motoristov je zelo pedantih, kar se tiče vzdrževanja svojega motorja. Temu je tako, saj omenjeno vozilo predstavlja občutek svobode, iskanje avanture ter je obenem tudi praktično. Včasih pa so tudi potrebna popravila. Ta pa je najlažje opraviti v domači garaži. Tako brez težav namastimo pogonsko verigo, zamenjamo blatnike, natočimo olje ipd. Dejstvo pa je, da so stojala za kolesa in motorje dandanes redkokdaj vključena pri nakupu samega motorja. Dostikrat pa se tudi zgodi, da so stojala za motorje neprimerna za opravljanje vzdrževanja. Tako se moramo podati na splet in kupiti nadomestno stojalo.

Centralno stojalo je najbolj pogosto

Centralno stojalo za kolesa in motorje je zelo priročno. Lahko ga imamo nameščenega poleg nožnega in bočnega stojala. Nekateri novi motorji jih imajo že nameščene v osnovni opremi, ali pa jih lahko kupimo z doplačilom od trgovca. Dandanes pa motorji postajajo vedno lažji. To pomeni, da veliko proizvajalcev žrtvuje dodatno opremo za doseganje nižje celotne teže vozila. To ima svoje prednosti, kot je manjša poraba goriva, ter cenejša nakupna cena. Ima pa tudi slabosti, kot to, da moramo sami dokupiti dodatno opremo.

Prednosti, ki jih imajo stojala za motorje pa so:

  • Sam motor lahko parkiramo na mehki podlagi
  • Brez težav dostopamo do težje dostopnih delov okoli pogonske gredi, zavornih diskov ipd.
  • Ker motor ni potrebno naslanjati, ga lahko parkiramo popolnoma poleg zidu ali v ozki garaži
  • Motor se ne bo zlahka prevrnil na centralnem stojalu

Stojala za motorje izginjajo iz serijske opreme

V zadnjih nekaj letih smo lahko priče različnim trendom v industriji izdelovanja motorjev. Tako je vedno večji poudarek na čim manj porabljenih materialih, čim manjši teži motorja in večji digitalizaciji prikazovalnih inštrumentov. Ena izmed negativnih posledic tega je to, da stojala za motorje počasi izginjajo iz vključene opreme.

Resnica pa je, da so stojala za kolesa in motorje še kako uporabna pri mnogih opravilih. Tukaj večinoma mislimo na možnost shranitve našega kolesa ali motorja čez zimo. Poleg tega pa s stojalom lahko veliko lažje zamenjamo počeno gumo, očistimo pedala ipd.

Celoten marketing je posvečen izgledu motorja

Pri nakupu novega motorja se večina ljudi preveč zagleda v njegovo obliko. Tako trgovci reklamirajo nove modele motorjev brez stojal, saj želijo poudariti izgled samega vozila. Svetle barve, napredne računalniške funkcije, velike gume ipd., izpostavijo izgled zunanjega videza vozila. Tako se velikokrat spregleda funkcionalne komponente, kot so stojala za motorje. Te pa bomo potrebovali za vzdrževanje in druga opravila.

Odlična stojala za motorje in kolesa lahko zasledimo na spletni strani www.yogi.si. Obenem pa je na strani velika ponudba dodatkov za motorje vseh vrst.

Objave iz iste kategorije: