V podjetju, ki uvaža klime, so povedali, da so letos prodali približno dvesto manjših naprav, namenjenih gospodinjstvom. Tudi tam opažajo, da ljudje v glavnem kupujejo cenejše naprave, ne razmišljajo pa, da porabijo slednje tudi več električne energije v primerjavi s kakovostnejšimi izdelki: »Tisti, ki kupujejo klimo, vzamejo večje račune za elektriko preprosto v zakup,«.
Po mnenjustrokovnjaka za učinkovito rabo energije, klimatske naprave niti niso energetsko potratne, saj porabijo za tri kilovatne ure hlajenja zgolj eno kilovatno uro električne energije, novejše pa so še učinkovitejše. A kljub temu so ljudje pogosto presenečeni, ko vidijo višji račun za električno energijo, še zlasti tisti, ki kupijo cenejše naprave. »Ponavadi se niti ne pozanimajo, koliko električne energije bi lahko pri nakupu boljše naprave privarčevali, pomembno je le, da je v stanovanju hladno,«
Sicer pa se kupci za zdaj še niti nimajo po čem orientirati, katera naprava je varčnejša in katera manj, saj za to še nimamo oblikovanih pravil. Predvidoma septembra bo namreč šele izšel veljati pravilnik o energijskem označevanju klimatskih naprav, ki jih bo razdelil v razrede od A do G glede na porabo.
Kako poteka laserski razrez?

Objave iz iste kategorije: