Ste tudi vi doživeli na cesti ali parkirišču manjšo nerodnost, zaradi katere je vaš avto rahlo poškodovan? Če ste za poškodbo krivi sami in je tako majhna, da ne želite koristiti kasko zavarovanja, dragega popravila pri pooblaščenem serviserju pa si ne morete privoščiti, lahko vse uredite v lastni režiji. Če ste spretni, včasih celo brez pomoči, večinoma pa bo dobro najti mehanika in ličarja, ki vam lahko avto pomaga urediti za simbolično vsoto.

Kje so na voljo primerni avto deli?

Največja napaka ob majhnih poškodbah karoserije ali takrat, ko je na primer potrebno zgolj zamenjati žaromet ali odbijač, je ta, da takoj pomislite na rabljene dele (steklo ogledala, …). Če boste poklicali na nekaj oglasov, kjer se ponujajo avto deli za vašo znamko, model in tip vozila, boste namreč hitro ugotovili dvoje. Prvič, da so ti deli precej dragi, pa čeprav niso novi. In drugič, da je najtežje dobiti prav tiste dele, ki se ob nezgodah prvi poškodujejo, torej odbijače, žaromete, prednje maske in podobno.

auto parts

Poskusite raje drugače. Na spletu poiščite specializirane trgovine, kjer so avto deli novi in poceni. Seveda ne gre za originalne dele, temveč za kompatibilne oziroma generične – narejeni so prav za določeno znamko in model, vendar proizvajalec ni isti kot je bil pri tistem delu, ki so ga uporabili za vaš avto pri tovarniškem sestavljanju.

Nekateri avto deli zahtevajo obdelavo

Če morate zamenjati žaromet, ni težave – odstranite starega in namestite novega, kar zna vsakdo z vsaj malo smisla za avtomobile. Če morate zamenjati odbijač v črni barvi, je to enako preprosto. Nekoliko več pa je potrebno, kadar je odbijač v barvi karoserije ali je treba zamenjati del karoserije, na primer blatnik. Takrat se kupijo avto deli v surovi barvi, nato pa morate poskrbeti še za barvanje oziroma lakiranje v izbrano barvo. Poiščite avtoličarja z lakirnico, ki bo za to poskrbel v komori, torej bo barva nanešena profesionalno in se nanjo med postopkom barvanja ne bo prijemal prah ali druga umazanija, zaradi katere prebarvan del ne bi bil gladek.

Prav tako lahko ličar poskrbi za odpravljanje tako minimalnih poškodb, da jih lahko odpravimo z nekaj avtomobilskega kita in barvo.

Kaj pa sestavljanje? Menjave blatnika se verjetno ne boste lotili sami, tudi za takšne stvari naj poskrbijo usposobljeni profesionalci.

Prav vsega torej res ne morete sami, a poceni avto deli in poceni delo izven veliki pooblaščenih servisov in delavnic vam lahko kljub temu pomagajo pošteno prihraniti.

Dvigalka za avto je obvezna oprema. Hidravlična dvigalka za avto je danes na voljo v številnih različicah, med katerimi lahko izbirate. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: