Danes se otroci že od rane mladosti učijo vsaj enega tujega jezika. Angleščina se poučuje že od prvih razredov osnovne šole naprej, pa tudi nasploh imajo šole pestro ponudbo tujih jezikov, ki jih šolarji lahko osvojijo že pred polnoletnostjo. Po koncu šole pa le redki nadaljujejo z aktivnim učenjem jezika, znanje se le občasno uporablja pri priložnostnih interakcijah. Za sposobnosti razumevanja in sporazumevanja v tujem jeziku to seveda ni dobro, saj se jezik hitro pozabi, če se znanje ne utrjuje sproti. Ena izmed rešitev, ki pride v poštev v takšnih primerih, je aktivno učenje tujih jezikov, na primer skozi različne tečaje (npr. tečaji za otroke in odrasle), še bolj učinkovito pa bo ohranjanje znanja tujega jezika pri redni uporabi.

Že pri začetnem učenju tujega jezika je stik z maternimi govorci neprecenljiv, saj omogoča hitrejšo usvojitev osnov, predvsem pa bolj poglobljeno razumevanje in pravilno uporabo. Pri ponovnem učenju pozabljenega jezika pa pridejo prednosti tovrstnega stika z jezikom še posebej do izraza. Hitreje in lažje se ponovno vzpostavi osnova, ki je nekoč že zagotavljala osnovno razumevanje in uporabo jezika, s tem pa je tudi nadaljnje učenje bolj učinkovito.

Najboljša obramba pred pozabo tujega jezika je seveda redna uporaba. Pri angleščini to danes ni več problem, saj gre za svetovni jezik, ki ga srečamo vsepovsod, posebej očitno pa na primer na internetu. Pri drugih jezikih pa je treba najti priložnosti, v katerih lahko redno obnavljamo znanje. Posebej priporočljiva so vsaj občasna potovanja v tujino, kjer se jezik izkaže v svojem naravnem okolju.

Objave iz iste kategorije: