Visokotlačni čistilec je naprava, ki je zdaj že dostopna za gospodinjsko rabo, je pa zelo praktična, saj lahko z njim očistimo veliko različnih površin in naprav. Z njim je lažje tudi delo na polju, vrtu ali v industriji.

Ker obstaja veliko različnih aparatov, ki se razlikujejo po ceni, zmogljivosti in proizvajalcu, moramo pred nakupom najprej preučiti trg, da najdemo najprimernejšega zase in za svoje potrebe.

Če ste laik, zagotovo niste vedeli, da obstajata dve različici tega aparata: toplovodni visokotlačni čistilec, ki lahko vodo segreje do 150 stopinj Celzija. Vendar pa je za domačo rabo povsem dovolj hladnovodni visokotlačni čistilec. Tam, kjer je potreba po odstranjevanju trdovratne maščobe, lakov, barv, pa nam vroča voda precej olajša delo. Tudi velikost in teža sta parametra, na katere smo pozorni, ko izbiramo pravi visokotlačni čistilec. Če bomo z njim večinoma čistili avto, ni treba, da je med najbolj zmogljivimi, pa bo vseeno svoje delo opravilo dovolj učinkovito.

 

Zmogljivost nam pove, koliko časa bo za čiščenje porabljenega. Bolj kot sta količina vode in vodni pritisk v optimalnem razmerju, boljši je izkoristek. Ne pozabite pa pri nakupu preveriti dolžine kabla in cevi za vodo.

Visokotlačni čistilec deluje tako, da v njem vodna črpalka ustvari zelo visok pritisk – vodovodni tlak znaša okoli 4 bare, to pa se spremeni v pritisk 160 barov. Voda potem izstopi skozi končno šobo v močnem curku, kar omogoča učinkovito čiščenje. Ravno zaradi te moči pa je curek lahko tudi nevaren, zato moramo napravo uporabljati previdno in odgovorno.

Osnovni deli čistilca so visokotlačna cev, vodna črpalka, stikalo in električni, hidravlični, pnevmatični motor ali motor na notranje izgorevanje. Zadnji je uporaben tam, kjer ni mogoč priklop na elektriko, vedno pa je potrebno zagotoviti primeren vodni vir. Pri nakupu pa zraven dobimo še nekatere dodatke (krtače in različne šobe), ki nam čiščenje še bolj olajšajo.

Več o visokotlačnih čistilcih pa si preberite tukaj. Preberite si tudi kako poteka reševanje podatkov iz diska.

Objave iz iste kategorije: