Čebelarji že dolgo časa poskušajo najti najboljši način, kako bi stehtali kolonije svojih čebel. Razlogi za to so številni, saj je primerna teža zelo pomembna za določanje zdravja čebel. To nalogo pa nam olajša čebelarska tehtnica, ki je narejena, da nam poda natančne podatke o teži čebelje kolonije. Ta se skozi leto spreminja, saj čebele ustvarjajo nov nektar oziroma med ali pa ga porabijo kot zalogo hrane. To je tudi razlog, da pozorno spremljamo težo, saj je ključna za določanje uspešnosti same kolonije. Tako lahko na podlagi pridobljenih podatkov ugotovimo, kaj lahko izboljšamo in kje tičijo težave.

Zagotavljanje primerne količine hrane za zimo

Ena izmed glavnih nalog čebelarske tehtnice je merjenje zalog hrane v čebelnjaku. To je večinoma ključno v zimskih mesecih, saj lahko medu hitro zmanjka. Teža panja se lahko hitro spremeni glede na dejavnost čebel. S tehtnico lahko tako točno določimo, kdaj so se pričele množiti in kdaj proizvajajo med. 

Čebelarska tehtnica - prikaz
Prikaz delovanja in možnosti čebelarske tehtnice

Hiter padec teže lahko naznanja številne scenarije, kot so:

  • Kolonijo so napadli roparji
  • Kolonijo je zapustil roj
  • Prenehanje proizvodnje medu

S čebelarsko tehtnico pa hitro ugotovimo možne nevarnost in se lahko ustrezno pripravimo, da koloniji povrnemo vitalnost.

Napredna tehnologija v tehtnici

Dandanes so čebelarske tehtnice izredno napredne. Včasih so čebelarji doma poskušali stehtati kolonijo s primitivnimi napravami. To pa ni vedno prineslo natančnih rezultatov.

Moderna računalniška tehnologija pa omogoča, da ima naša tehtnice funkcije, kot so:

  • Izredna natančnost 
  • Shranjevanje in pošiljanje podatkov s tehtnice na telefon
  • Spremljanje teže v realnem času s pomočjo aplikacije za pametne telefone
  • Shranjevanje podatkov v oblaku

Vgrajene tehnologije v čebelarski tehtnici so narejene tako, da ne motijo poteka dela in življenja čebel. Obenem pa nam postrežejo z vsemi podatki, ki nam pomagajo vzdrževati optimalno raven zdravja vseh čebel v koloniji.

Čebelji koridor se ponaša s številnimi prednostmi

Kaj je čebelji koridor?

Čebelji koridor omogoča da lahko vhod popolnoma zaprete ali pa ga pustite delno zaprtega. Več o njem pa si preberite s klikom na povezavo.

Primerna teža kolonije

Težo je priporočljivo izmeriti vsak dan ali dva. Tako bomo zagotovili, da smo na tekočem s spremembami v panju. Izredno pomembno je, da smo pozorni na pridobljene podatke v jeseni, saj se kmalu bliža zima. Pozimi so čebele občutljive, saj se morajo zanašati na obstoječ med za hranilo. Če je tega premalo, se lahko hitro pojavijo težave.

Zdrava kolonij polna hrane in čebel mora tehtati približno 30 kilogramov. Odvisno je seveda od velikosti panja oziroma čebelnjaka. Za zimski čas je primerno, če čebelam zagotovimo 35-40 kilogramov medu jeseni. Tako bodo imele hrano vedno na zalogi, tudi če bo zima malo daljša, kot po navadi.

Na spletni strani www.honigschleudern.eu imamo ponudbo izrednih čebelarskih tehtnic, kot tudi drugih pripomočkov za vzdrževanje kolonije čebel.

Objave iz iste kategorije: