Čebele je treba ustrezno zaščititi, saj so vse bolj ogrožena skupina živali. Na trgu lahko izbirate med različnimi izdelki. Čebelji rop na primer lahko preprečite s posebno vrsto hodnika. Ta omogoča, da gredo lahko v panj samo čebele in ne druge vrste živali. V specializiranih prodajalnah s tovrstno opremo ga boste našli pod tudi pod oznako čebelji koridor.

Velika večina čebelarjev želi preprečiti čebelje rope, zato se takšnega izdelka na veliko poslužujejo. Nekateri med njimi se tega lotijo na drugačen način, na primer s pogostim obiskovanjem čebelnjaka, z uporabo domačih hodnikov iz pločevine in ali z uporabo najrazličnejših cevi. Neredko se čebelarji poslužujejo tudi insekticidov in strupov, vendar se premalo zavedajo, da so na to ne nazadnje občutljive tudi same čebele.

Vhod koridorja za čebele je popolnoma ali delno zaprt

Čebelji koridor je treba vstaviti s sprednje strani v vhodno luknjo, torej na mestu, kjer vstopajo čebele. Vhod lahko popolnoma zaprete ali pa ga pustite delno zaprtega. Nanj daste pokrovno ploščo. To je zlasti odvisno od same zasnove čebelnjaka.

Čebelji koridor je treba vstaviti s sprednje strani v vhodno luknjo
Prikaz namestitve in delovanja čebeljega koridorja

Domače čebele poznajo sistem in natanko vedo, kako se morajo gibati. Gibajo se samo skozi sredino ravnega dna. Druge žuželke hodijo čez vhod navzgor, in sicer ob notranji strani sprednje stene čebelnjaka.

Prednosti namestitve čebeljega koridorja

Čebelji koridor se ponaša s številnimi prednostmi. V prvi vrsti je izdelek čebelarjem na voljo po dostopni ceni. Namestitev čebeljega koridorja je hitra ter preprosta za prav vso vrsto čebelnjakov. Takšen izdelek najučinkoviteje preprečuje plenjenje in pomor čebel. Na enostaven način se lahko odstranjuje vsiljivce.

Video: Čebelji koridor

Čebelji koridor je potrebno namestiti meseca julija. Če je vreme primerno toplo, pa že v juniju. Tedaj namreč čebele delavke pričnejo pridelovati med. Koridor za čebele popolnoma zmede vsiljivce, ker ne vedo, v katero smer morajo iti. Napravo je treba odstraniti v zimskem času. S tem poskrbite za ustrezno prezračevanje ter cirkulacijo zraka, ne nazadnje tudi za učinkovito odstranitev mrtvih posameznic.

Ugoden nakup koridorja za čebele

Čebelji koridor vam je na trgu na voljo po precej dostopni ceni. Ne nazadnje pa si ga lahko naročite kar po spletu. Dobra izbira je na primer spletna prodajalna cebeljikoridor.si, ki jo lahko obiščete že sedaj.

Objave iz iste kategorije: