Miza je pogosto osrednji prostor v našem domu, kjer preživljamo skupne trenutke. Kakovost takšnega pohištva je zelo pomembna, saj to je kos opreme, ki bo služil dolga leta, hkrati pa naj bi bil čim bolj praktičen in udoben za uporabo. Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri miz za kuhinjo in jedilnico?

Kakovost in trdnost kuhinjskih in jedilnih miz

Kuhinjske in jedilne mize mora nedvomno zaznamovati kakovostna izdelava. Zato je treba paziti na trdnost okvirja in material, iz katerega je izdelan zgornji del. Lesene kuhinjske mize so zelo trpežne in če je les ustrezno zaščiten, bo dolga leta videti zelo poseben, sčasoma pa bo pridobil dodaten značaj. Masivne jedilne mize so pogosto izdelane tudi iz kovine, po možnosti prašno lakirane. Zaradi tega pigment ne le, da jo popolnoma prekrije, ampak tudi naredi pohištvo odporno na različne uničujoče dejavnike.

Miza je pogosto osrednji prostor v našem domu, kjer preživljamo skupne trenutke.

Praktične kuhinjske in jedilne mize

Drugo vprašanje je praktičnost. Seveda si vsi ne morejo privoščiti velikega kosa pohištva in ga tudi ne potrebujejo. Zato je vredno razmisliti o raztegljivih kuhinjskih in jedilnih mizah, ki jih je mogoče po potrebi razširiti in tako zagotoviti dodaten prostor za obiske prijateljev ali znancev. Na srečo so lahko raztegljive mize razmeroma majhne, na primer 140×80 cm, pa tudi velike, na primer 160×260. Vse je odvisno od osebnih potreb in zahtev.   

Lep designe? Nič manj pomembno!

Tudi mize, zlasti jedilne, morajo biti videti odlično. Seveda se želje po oblikovanju razlikujejo, vendar so kakovostne lesene jedilne in kuhinjske mize na splošno zelo priljubljene. Ujemajo se predvsem s skandinavskim slogom notranjega oblikovanja ter rustikalnim in klasičnim slogom. Trenutno so   priljubljene tudi različice s finimi okvirji, ki so nekoliko bolj dekorativni od običajnih. Seveda ne smemo pozabiti, da takšni okvirji ne smejo ovirati uporabe mize, tj. da omogočajo čim bolj svobodno premikanje stolov, tako da ne štrlijo izven obrisov mize.

Kot vidite, je treba kuhinjske in jedilne mize kupovati previdno in pri tem upoštevati ne le njihov videz, temveč tudi praktična vprašanja. Vse to zato, da bi izbrani kos pohištva omogočal kar največje udobje pri uporabi njegovih funkcionalnih prednosti.

Objave iz iste kategorije: