Številna  kakovostna prehranska dopolnila v sebi skrivajo odlične učinkovine. Naprimer maca je prehransko dopolnilo v prahu, ki poskrbi za izjemen dvig ravni energije. Sicer pa je maca rastlina, ki prvotno izhaja z Andov. Njene učinkovine se skrivajo zlasti v korenini, ki je posebne srčaste oblike.

Uporaba mace v preteklosti 

Maca je zanimiva tudi zato, ker uspeva na več kot 4000 metri nadmorske višine. Treba jo je obrati ročno, uporaben pa je samo njen gomolj. Njeno neverjetno moč so ugotovili že v davni preteklosti. Znano je, da so jo številni starodavni bojevniki uživali pred pomembnejšimi boji. 

Maca je prehransko dopolnilo v prahu
Maca se lahko uživa vsakodnevno

Sicer pa se rastlina maca nahaja zelo nizko pri tleh. Njena oblika še najbolj spominja na regratove liste. Za boljši pridelek mace se uporablja kolobarjenje. Ko je maca pobrana z njiv, se jo da posušiti za vsaj dva meseca. 

Ekološka pridelava mace 

Maca sodi v isto družino rastlin kot pa repa in redkev. Ker raste na zelo visoki nadmorski višini, ima le malo naravnih škodljivcev. Posledično se lahko goji ter prideluje ekološko. Mace pa ne uporabljamo samo v medicinske namene, temveč v veliki meri tudi v kulinariki.

Maca v prahu | 3 zdravi recepti

Maca se lahko zelo dobro kombinira z nekatero vrsto zelenjave. Lahko jo pražite, iz nje naredite okusen pire, pecivo in ne nazadnje celo pivo.

Dnevno zaužitje mace 

Prehransko dopolnilo maca se lahko uživa vsakodnevno. Njena uporaba pa je omejena. Strokovnjaki priporočajo 1 čajno žličko. To dodate lahko v različne vrste smutijev ali v sveže iztisnjene sokove. Ravno tako jo lahko mešate samo z vodo. Najbolje jo je zaužiti zgodaj zjutraj. 

Ker maca v telesu vzpodbudi zelo veliko mero energije, je zvečer ni preveč dobro uživati. Sicer pa sami najbolje veste, v katerem delu dneva potrebujete največjo mero energije. Paziti boste morali tudi na to, kje boste maco kupili. 

Nakup kakovostne mace

Na trgu dandanes številne prehranske dodatke lahko ugodno kupite skorajda na vsakem koraku. A zagotovo boste najboljši nakup opravili v specializirani prodajalni s prehranskimi dodatki in drugimi živili. Izjemno pomembno je, da je maca nastala pod okriljem dobrega in preverjenega proizvajalca. V nasprotnem primeru si morda ne boste zagotovili kakovostnega izdelka. V tem primeru niti ne pričakujete, da bo maca delovala, tako kot so vam obljubili v trgovini. 

Objave iz iste kategorije: