Oblikovanje cene za izdelavo spletne strani je odvisno od več ključnih dejavnikov. Izdelava spletne strani vključuje več procesov. Med temi dejavniki so imenovanje in registracija domene, izbiro in plačilo za kvalitetno gostovanje in računalniške vire, ki bodo zagotovili optimalno delovanje spletne strani, zahtevnost oblikovanja ali dizajna, ki lahko prilagodi izgled spletne strani vašim željam ali potrebam in funkcionalnosti spletnega mesta, ki jih je treba programirati ter zagotoviti ustrezno tehnično in varnostno podporo za nemoteno delovanje in vzdrževanje spletne strani na dolgi rok, kar je ključnega pomena za podjetja in posameznike, ki želijo učinkovito predstaviti in promovirati svoje storitve, izdelke ali vsebine preko spleta.

Različne vrste gostovanja za spletne strani

Vsaka spletna stran ima svoje edinstveno ime, ki se mu reče domena. To je pomembna sestavina spletnega mesta, saj omogoča njegovo identifikacijo in nakazuje, kdo je lastnik strani. Domena je običajno sestavljena iz imena, ki ga izbere lastnik strani, ter končnice, ki določa vrsto domene. Cene domen se lahko razlikujejo od ponudnika do ponudnika, vendar se za .si domeno cena običajno giblje med 12 in 16 € na leto. Pri tem je pomembno vedeti, da cene različnih končnic lahko variirajo. V primeru, da se lastniku spletne strani zdi, da je cena za zakup domene višja, kot bi morala biti, je priporočljivo, da razmisli o zamenjavi ponudnika storitve.

Pri izdelavi spletne strani je ključno upoštevati uporabniško izkušnjo, saj lahko ta bistveno vpliva na uspešnost spletne strani.

Gostovanje je storitev, ki omogoča spletnim stranem, da so dosegljive na spletu. To pomeni, da spletna stran potrebuje prostor na strežniku, ki hrani vso njeno vsebino, vključno z besedilom, slikami in videoposnetki. Obstajata dve vrsti gostovanja – deljeno in napredno gostovanje. Deljeno gostovanje je primerno za manjše spletne strani, saj si lastniki spletnih strani delijo strežnik in stroške vzdrževanja. Napredno gostovanje pa je primerno za večje in zahtevnejše spletne strani, ki potrebujejo več zmogljivosti. Ključne značilnosti dobrega gostovanja so hitri SSD diski, moderna programsko oprema in 24-urno delovanje brez izpadov.

Kako izbrati primeren dizajn za spletno stran?

Dizajn spletne strani se lahko razlikuje glede na njen namen in cilje ter glede na to, koliko denarja je pripravljen naročnik investirati vanj. Osnovne spletne strani so narejene s pomočjo predloge, ki je že vgrajena v CMS sistem, kot je WordPress. Takšne spletne strani so cenejše, saj ne zahtevajo veliko prilagajanja in lahko že za približno 50 € pridobimo predlogo, ki jo ponudnik uredi glede na želje naročnika. Pri bolj zahtevnih naročilih, ko želimo popolnoma unikatno in naprednejšo spletno stran, se dizajnira iz nič, pri čemer je vključen brainstorming in načrtovanje z več ljudmi. Takšen dizajn se lahko popolnoma prilagodi željam naročnika in v celotnem procesu se upošteva optimalno uporabniško izkušnjo za obiskovalce spletne strani. Cena takšne spletne strani se giblje med 1500 € in več, odvisno od zahtevnosti in časa, ki ga porabijo za izdelavo. Dražji dizajn prinaša tudi več obiskovalcev, strank in višji delež pretvorbe obiskovalcev v stranke, kot pa generične in cenovno ugodnejše spletne strani.

Objave iz iste kategorije: