Ventilatorji imajo v avtomobilu večjo vlogo, kot jim jo pripisujemo. Njihov primarni namen je usmerjanje ohlajenega zraka v potniško kabino, glede na nastavljeno temperaturo in jakost pihanja. Avtomobili imajo različne načine ohlajanja kabine. Nekateri imajo klasično ventilacijo, novejši modeli pa imajo bodisi ročno, bodisi avtomatsko klimo.

Različne vrste in jakosti hlajenja

Vsi avtomobili imajo različne načine hlajenja. Starejši modeli avtomobilov nimajo vgrajene klime. Vsi novejši modeli imajo avtomatsko ali pa ročno nastavljivo klimatsko napravo. Ventilatorji usmerjajo zrak skozi hladilnik.

Pri tem ohlajajo hladilno tekočino ali plin v samem klimatskem sistemu. Med vožnjo najbolj opazimo delovanje ventilatorja kabine ali klime, ki ohladi ali segreje zrak v potniški kabini. Pomemben del avtomobila se nahaja tudi v hladilniku, ki ohlaja motor.

Ventilatorji in prvi znaki okvare

Okvara ventilatorjev se kaže na različne načine. Ponavadi se okvara izraža v zvišani jakosti glasnosti pri delovanju ali posebnem klikajočem zvoku ob vžigu klime. Izraža se tudi v počasnejšem hlajenju oziroma segrevanju zraka v kabini.

Včasih se okvara kaže tudi v tem, da klima deluje le na določenih stopnjah jakosti hlajenja in ne na vseh. V primeru, da ste začutili, da klima slabše deluje in postaja moteča, jo morate popraviti še pred poletjem. Avtomobil najprej preglejte sami in poizkusite zamenjati poškodovani del. V kolikor sami ne morete zamenjati okvarjenega dela, avtomobil odpeljite k mehaniku.

https://www.youtube.com/watch?v=GCRR6r3xsyk

Zaskrbljujoči znaki okvare

Okvara ventilatorja hladilnika se kaže v pogostem vklapljanju hlajenja motorja, navkljub temu, da temperatura motorja med vožnjo ni veliko narasla. Okvara se kaže tudi v tem, da se motor ohlaja dolgo potem, ko ste avtomobil izklopili. Vzrok za napačno delovanje je lahko v slabem stiku žic, umazanih delih ali v obrabi. V primeru, da avtomobilski ventilator hladilnika tudi po izklopu avtomobila ni nehal delovati, morate odklopiti akumulator. Samo tako boste preprečili pretirano izpraznitev akumulatorja.

Kakovosti polosovine s homokinetičnim zglobom ni mogoče presojati le po videzu. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: